Slovenija
31 ogledov

Novopečeni očetje bodo doma dalj časa

Novorojenček Jerca Božič Kranjec
Plačan očetovski dopust bo daljši za 15 dni.

Državni zbor je sprejel zakon  o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Zakon med drugim določa, da bo plačan očetovski dopust podaljšan s 15 na 30 dni. To pomeni, da se celotno trajanje dopusta ob rojstvu za oba starša podaljšuje z 12 mesecev na 12,5 meseca.

Obveznih 15 dni materinskega dopusta

V prehodnih določbah je opredeljeno, da se bo sprememba uveljavila po tem, ko bo gospodarska rast v državi 2,5-odstotna, do 30 dni plačanega očetovskega dopusta pa bi prišli postopoma v treh zaporednih letih. Zakon deli dopust ob rojstvu otroka na materinski, očetovski in starševski dopust.

Materinski dopust, ki je bil do zdaj imenovan porodniški dopust, ostaja dolg 105 dni, 15 dni pa mora mati obvezno izkoristiti. Vsak od staršev ima pravico do 130 dni starševskega dopusta, ki je bil do zdaj imenovan dopust za nego in varstvo.

Mati lahko na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče pa lahko prenese na mater vseh 130 dni starševskega dopusta.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.