Šport > Nogomet
12 ogledov

Novost, ki spreminja nogomet

video sodnik EPA
Nizozemci so kot prvi uporabili video sodnika.

Sredina tekma nizozemskega nogometnega pokala med Ajaxom in Willemom II, ki so jo s 5:0 dobili gostitelji, se je v zgodovino zapisala kot prva tekma na najvišji ravni, na kateri je sodnikom na igrišču pomagal tudi sodnik za TV ekranom.

Nizozemci so se odločili prebili led, že na prvi tekmi pa je imel dodatni sodnik vpliv na potek, saj je glavni sodnik po posvetu z njim - povezana sta s slušalkami in mikrofonom, izključil nogometaša Willema II.

Glavni sodnik lahko svojega svetovalca zaprosi za pomoč ob negotovih položajih, kot so na primer nedovoljeni položaj, prekršek za enajstmetrovko ali karton. Sodnik za ekranom svojemu "šefu" lahko le svetuje, ključne odločitve pa nima. Za razliko od hokeja ali odbojke ekipe nimajo pravice zahtevati video posnetka.

Novost se lahko zaenkrat uporablja le na pokalnih tekmah, Mednarodna nogometna zveza (Fifa) pa razmišlja, da bi jo dovolila tudi v drugih tekmovanjih.

video sodnik | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.