Svet
17 ogledov

Novozelandci izbirajo novo zastavo

Zastava Niova Zelandija EPA
Izmed več kot deset tisoč predlogov je posebna komisija izbrala štiri. Volivci bodo izbrali tistega, ki jim je najbolj všeč, nato pa bo vlada marca prihodnje leto razpisala še en referendum na katerem bodo državljani izbirali med novim predlogom in trenutno zastavo.

"Naš mandati je bil, da izberemo najbolj primerne vzorce zastav, z najbolj primernimi simboli in barvnimi kombinacijami, ki jih lahko uporabimo ob kateri koli priložnosti – od proslav, do komemoracij," je povedal John Burrows, predsednik vladne komisije za izbor nove zastave.

Zastava Niova Zelandija | Avtor: EPA EPA
 

Ideja o menjavi zastave se je porodila premierju Johnu Keyu, ki trdi, da se je doba, ko je bila Nova Zelandija kolonija, že zdavnaj končala. Trenutna zastava je namreč zelo podobna avstralski, uvedli so o leta 1902, 62 let po podpisu sporazuma, ki je Novo Zelandijo vključil v britanski imperij. Ta otoška država sicer ni več britanska kolonija od leta 1907.

Eden od primerkov nove zastave vsebuje koru, maorsko spiralo, ostali trije primerki pa vsebujejo praprotni list, ki ga na svojih dresih nosijo nekatere športne reprezentance Nove Zelandije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Papaja Popi 13:06 01.september 2015.

    Tudi Slovenija bi že zdavnaj rabila novo zastavo.Takšno, po kateri bi bili prepoznavni.

  • kapibara 12:43 01.september 2015.

    Meni tudi, poleg tega,pa svetlo modra in rdeča v zvezdah, spominja na čas, ko so bili GB kolonija, ki je bila kar nekaj časa, to pa tudi NI zanemarljivo za zanamce.. vsaj v simboličnem pomenu..

  • STF 12:19 01.september 2015.

    Najbol bi rabili novo mi.