Magazin > VIP
2920 ogledov

O hčerki Zmaga Jelinčiča: "Odkril sem genija"

zmago jelinčič plemeniti Mediaspeed
Čudežni otrok. Aleksandra Tisa Jelinčič Plemeniti bo tudi po končani osnovni šoli sledila svoji strasti.

Zmago Jelinčič Plemeniti in njegova žena Monika sta lahko upravičeno ponosna na svoji lepi hčerki, Aleksandro Tiso in Aleksijo Iris. O 13-letni Aleksandri, ki so jo primerjali celo z Egonom Schielejem, se je že veliko pisalo, saj so jo leta 2012 razglasili za čudežnega otroka. Pri rosnih sedmih letih je namreč imela že prvo razstavo, in sicer v centru Beograda. Naslednje leto je sledila razstava v Zagrebu, nato pa v sklopu Evropske prestolnice kulture še v Mariboru.

"Aleksandra Tisa je končala osmi razred. Šolanje bo nadaljevala na srednji oblikovni šoli – smer slikarstvo,“ nam je povedal ponosni očka. Aleksandra se je urila pri najboljših. Pod okrilje jo je vzel akademski slikar Peter Ciuha in tudi umetnik Zmago Modic. "Nazadnje se je šolala pri Dorianu Španzlu. Vsi so bili nad njo navdušeni. Ciuha ji je pustil umetniško svobodo, pri Modicu pa je risala akte, tako kot vsi, ki so obiskovali tečaj in se hočejo vpisati na likovno akademijo,“ nam je še zaupal Jelinčič Plemeniti in dodal, da med hčerine oboževalce spada tudi kritik Branko Kovič, ki je po Aleksandrini prvi razstavi menda zapisal: "Odkril sem genija.“

Jelinčič nam je še povedal, da je Aleksandra sedaj nekaj časa mirovala, je pa ilustrirala njegovo pravljico Požrešna miš. "Obe hčerki hodita k francoščini. Eno leto k nam pridejo francoski učenci, drugo leto gredo v Francijo naši. Hčerka me je prosila, naj nekaj napišem, ker bi jim na tem srečanju rada nekaj podarila. Knjigo sem dal prevesti, Aleksandra Tisa pa jo je ilustrirala.“

O 13-letnici bomo zagotovo še veliko slišali. O njej se govori tudi v tujini. Jelinčič nam je še zaupal, da so ga klicali iz Bruslja, kjer se zanimajo za njeno razstavo. "Tega v Ljubljani ne bomo dočakali, saj me župan ne mara,“ je še pripomnil.

Komentarjev 6
  • hubertfast 05:54 25.junij 2017.

    Drži, tako kot pri Juretu Cekuti.

  • Žvižgač 21:33 24.junij 2017.

    Bravo genijalac, sedaj moraš še lastne otroke unovčiti, kot orožje in kovance pa bo. Žena pa bo zase že poskrbela, saj dedek prodaja otroške slike.

  • ode 17:54 24.junij 2017.

    Poleg glavnega imena ji je dal še rezervno ime - GENIJALNO! Za vsak slučaj, če bi bilo kdaj treba pobegniti v njegovo rojstno deželo.