Slovenija
50 ogledov

O mandatu Janše tudi Ciril Ribičič

Ribičič Ciril Žurnal24 main
SD je v skupino pravnikov, ki bo podala mnenje o mandatu Janeza Janše, imenovala Cirila Ribičiča. SMC bo o svojem kandidatu odločala v ponedeljek.

Na mandatno-volilni komisiji državnega zbora so na seji 8. avgusta sklenili, da se oblikuje strokovna skupina neodvisnih pravnikov, ki bo podala mnenje o Janšinem mandatu.

V poslanski skupini DeSUS so se odločili za nekdanjega ustavnega sodnika Franca Grada, sicer profesorja na ljubljanski pravni fakulteti. Poslanci ZL so izbrali pravnika Dina Bauka iz odvetniške pisarne Frfolja, Ljubič, Bauk. Na predlog poslanske skupine ZaAB bo član skupine tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je eden od predsednikov Evropskega centra za reševanje sporov. V NSi so se imenovanju člana skupine odpovedali, saj menijo, da gre v tem primeru za politično odločitev.

V SDS očitno nimajo možnosti predlagati člana skupine pravnikov. V skupino namreč lahko vsaka poslanska skupina, ki deluje pri delu MVK, imenuje enega strokovnjaka, a poslanska skupina SDS svojih članov MVK ni predlagala.

Deveti člen zakona o poslancih določa, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev, razen če DZ sklene, da lahko opravlja poslansko funkcijo. Vprašanje se vrti predvsem okoli tega, ali to velja tudi za poslanca, ki je bil obsojen pred izvolitvijo. Pravna mnenja o tem so deljena, nekateri člani MVK so se zato zavzeli, da poleg mnenja zakonodajno-pravne službe pridobijo dodatna pravna mnenja.

Komentarjev 10
  • Tupamaros 08:00 23.avgust 2014.

    Se strinjam da kaznjenci ne morejo odločati v imenu lčjudi. Vendar le pravi kaznjenci pravnomočno obsojeni na podlagi dejanskih dokazov.

  • Johan Spohan 21:19 22.avgust 2014.

    Bizgec Milanček, daj vzemi v roke slovenski pravopis in se že enkrat nauči pravilno pisati barve. Sicer pa tako ali tako stalno javkaš, verjetno si bil član partije in se sedaj očiščuješ.

  • kapibara 20:47 22.avgust 2014.

    Bil pa je STROGO proti odcepitvi-delitvi..