Slovenija
63 ogledov

O obveznem testiranju funkcionarjev

kokain Profimedia
Predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je v DZ vložila SDS, ni primeren za drugo obravnavo, je danes sklenil DZ.

Tako je menilo 47 poslancev, proti pa jih je bilo 20. Sklep pomeni, da je predlog zakona končal zakonodajno pot.

To je bil že drugi poskus SDS, da bi uvedla obvezno testiraje pomembnejših javnih funkcionarjev na prepovedane droge. Prvi je bil v DZ zavrnjen leta 2011.

"Vložen zaradi javnosti"

Danijel Krivec (SDS) je v današnji predstavitvi zakona dejal, da ni vložen zaradi funkcionarjev, "temveč zaradi javnosti, ki ima pravico izvedeti, ali najvišji nosilci državne oblasti delujejo pod vplivom prepovedanih substanc". Da imajo državljani pravico vedeti, ali tisti, ki jih volijo, uživajo droge, so se strinjali tudi v NSi. "Res je, da do zdaj ni bilo dokazano uživanje drog nobenemu funkcionarju, vendar to ne pomeni, da droge niso med nami," je opozoril Jernej Vrtovec.

Vlada predloga ne podpira, saj po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat pretirano posega v zasebnost posameznika, hkrati pa problematiko po mnenju vlade že zdaj zadovoljivo ureja delovna zakonodaja. Bojan Dobovšek (NP) je temu oporekal. "Res je, da tovrstno problematiko že ureja obstoječa zakonodaja, težava pa sta njeno izvajanje in vloga predstojnikov v teh postopkih," je dejal.

Po mnenju Erike Dekleva (SMC) je predlog zakona pomanjkljiv in slabo pripravljen, "predvsem pa bi bil v primeru, da bi bil sprejet, povsem neuporaben". Po prepričanju Franca Jurše (DeSUS) "gre za populističen predlog, namenjen preusmerjanju prozornosti"Bojana Muršič (SD) pa je ocenila, da predlog le še "dodatno niža že tako načet ugled nosilcev javnih funkcij".

Da zakona ne bodo podprli, so napovedali tudi v ZL, ker ocenjujejo, da ne rešuje realnih problemov, s katerimi se sooča država.

Komentarjev 10
  • jakec1575 10:59 25.marec 2017.

    Absolutno se strinjam, da se morajo poslanci testirati na droge. Sicer ne vemo, kdo je v primežu lokalne in globalne mafije. Tudi za sodnike bi morali uvesti to. Toliko droge, kot je vidim na ulici in na žurih za zrelejše, ...prikaži več je nisem še videl. Totalno neodgovorno in otročje. Če dvajsetletniku ne moreš oprostiti, ga pa razumes, 30, 40, 50 in 60 letniki nimajo popusta. Če se drogiraš pri teh letih na odgovorni funkciji, ogrožaš sebe, familijo in državo. Govorim za trde droge. če je problem thc, naj zmanjšajo omejitve pri konzumaciji ali naredijo izjemo. Koka je problem. Tega je ogromno. Verjetno država vsakoleto izgubi nekaj 10 milijonov denarja, ki ponikne v podzemlje za kokain.

  • dchello 07:34 25.marec 2017.

    In še poleg prej navedenega je takšno početje zelo neetično, tako za najbolj etične novodobnike, kot tudi za 'stare' obraze.

  • dchello 07:32 25.marec 2017.

    Čemu potem testiranje voznikov za opitost in morebitne droge? Še šoferje pustite pri miru!Mimogrede pa bi morali biti parlamentarci, ker so na delovnem mestu, tako ali tako vsaj trezni, saj to odreja že veljavna zakonodaja, a se nekateri tega ...prikaži več ne držijo.Res so sami biseri!