Slovenija
14 ogledov

"O ovadbi bi moral vprašati vas"

ljubljana 02.10.13, Zoran Jankovic, redna novinarska konferenca mestne obcine Lj Anže Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da vsebine ovadbe ne pozna, a da bo dokazal, da je pogodba zakonita.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji tiskovni konferenci dejal, da o domnevni ovadbi zoper njega in njegove sodelavce ne ve nič in da je zanjo izvedel iz medijev. "Ovadbe ne poznam. O tem bi moral jaz vas vprašati. Mediji ste koristni, da vsaj vem, kaj se z mano dogaja," je na vprašanje o vsebini ovadbe dejal Janković. V odredbi za hišno preiskavo je po njegovih besedah pisalo nekaj drugega in ne to, kar se zdaj poroča.

Ljubljanski župan je dejal, da po 16 mesecih od preiskave ve le to, da hodi na NPU na zaslišanja. Zadeva bo očitno prišla na sodišče, kjer pa bo dokazal, da so bile pogodbe za najem parkirišč in prostorov v športnem centru Stožice zakonite. Pogodba po njegovih besedah ni bila fiktivna in je imela vpisane omejitve. Poudaril je, da je bila dobro izpogajana, da pa ne more začeti veljati, ker center Stožice še ni končan.

Janković je ponovil, da je popolnoma miren in da ne namerava odstopiti.

NPU ovadil pet fizičnih oseb

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je danes potrdil vložitev ovadbe zoper pet fizičnih in eno pravno osebno v primeru financiranja izgradnje športnega centra v Ljubljani. Šlo naj bi za Stožice, Majhenič pa je prepričan, da vsi dokazi kažejo, da so ovadeni s fiktivnimi pogodbami preslepili banke pri pridobitvi posojila.

O imenih Majhenič ni mogel govoriti, po poročanju medijev pa naj bi NPU ovadil Zorana Jankovića, obrambnega ministra Romana Jakiča, nekdanja direktorja Grepa Uroša Ogrina in Zlatka Srako ter Sama Lozeja, nekdanjega direktorja Ljubljanskih parkirišč in tržnice.

Na navedbe, da je ovaden, se je odzval tudi Jakič. "Ne vem česa me bremenijo niti na podlagi katerih dokazov in katerih zaključkov. Vsekakor pa vztrajam pri vseh svojih izjavah, ki sem jih v zvezi s tem dal v preteklosti," je sporočil. Poudaril je, da se je kot direktor javnega zavoda  Šport Ljubljana obnašal zakonito, transparentno in kot dober gospodar ter da dogovor o upravljanju in najemu površin v Športnem parku Stožice ni imel za zavod niti za Mestno občino Ljubljana nobenih pravnih niti finančnih posledic. "Večkrat sem že povedal in želim ponoviti, da, v kolikor bo proti meni vložen pravnomočni obtožni akt svoje nedolžnosti ne bom dokazoval v funkciji ministra. In besedo bom držal," je še dodal.

Nevrnjeno 100-milijonsko posojilo

Kriminalisti utemeljeno sumijo, da sta sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank.

"Zato sta osumljenca oktobra 2010 sindikatu predložila neresničen dogovor o najemu načrtovanih in še ne izgrajenih prostorov. Dogovor je bil sklenjen med mestno občino, javnim zavodom iz Ljubljane, javnim podjetjem iz Ljubljane in gospodarsko družbo," je pojasnil Majhenič.

S sklenitvijo fiktivne pogodbe sta odgovorni osebi projektne družbe, kot je dejal Majhenič, sindikatu bank lažno prikazali, da si je družba z navedenim dogovorom zagotovila 1,8 milijona evrov letnih prihodkov, s katerimi bi lahko odplačevala posojila. Družba je počrpala za okoli 100 milijonov evrov posojil, ki pa jih ni vrnila.


Komentarjev 3
  • ennanova 08:36 12.februar 2014.

    Zakaj ni dobro biti bogatKo nas nagovarjajo, naj bogatimo in uspevamo, nas nagovarjajo k manjši socialni in družbeni odgovornosti, k manjši socialni pravičnosti, ne k večji. Egoisti in povzpetniški privatni lastniki kapitala nimajo nobenega posebnega interesa za obče dobro, ...prikaži več kar je logično. Self-interes pač ni isto kot družbena solidarnost ali …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1470-zakaj-ni-dobro-biti-bogat

  • lukaz 19:26 11.februar 2014.

    S tem so naredili za 100 miljonov veliko luknjo. A to ti ni dovolj?Samo upam, da to ni samo ''show'' za rajo in bodo na koncu vsi oproščeni!!!!

  • vico 18:23 11.februar 2014.

    TO JE SE MI ZDI PROU SMESNO.da se npu ukvarja z parkirisci a barabe ki pa ustvarile bancno lukno pa nic...sej vemo vsi da se dolocenih stvari pac ne morejo dotaknt.vse pozapret