Slovenija
156 ogledov

O penziji šele pri 75 letih

Zapor v Dobu Boštjan Tacol
Rekorder. Sekretar na UIKS je upokojitvene pogoje izpolnil že pred več kot 12 leti.

Rekorder v delu po izpolnitvi pogojev za upokojitev v javni upravi je sekretar na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS), nas je opozoril bralec.

Na UIKS so nam potrdili, da ima njihov sekretar Aldo Carli s 75 leti starosti res 57 let in 6 mesecev pokojninske dobe.

Pogoje za upokojitev je izpolnil pred uveljavitvijo veljavnega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, torej pred letom 2000.

Zdaj že razmišlja o pokoju

“To je zasebna stvar, zato o njej ne bi govoril,” je Carli odvrnil na vprašanje, zakaj je tako dolgo vztrajal na delovnem mestu. Pristavil je, da o upokojitvi zdaj sicer že razmišlja.

Brane Kokot z zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je pojasnil, da veljavni zakon nagrajuje daljšo delovno dobo in vztrajanje na delovnem mestu z višjim odstotkom odmerjene pokojnine.

Dodal je, da je najvišja izplačana pokojnina okoli 2.260 evrov in jo izplačujejo nekomu z 51 leti dopolnjene delovne dobe.

Z abrahamom v pokoj?

Letos se bodo nekateri zaposleni v javni upravi zaradi beneficiranega staža in varčevanja upokojevali pri dobrih 50 letih starosti, je povedal Frančišek Verk, predsednik Konference sindikata UIKS in Sindikata državnih organov Slovenije. Hkrati je dejal, da delo po 65. letu zmorejo le tisti, ki “res pijejo kavico in zalivajo fikus”.

Komentarjev 13
  • korisnik_5299 18:40 08.april 2012.

    Pri taki brezposelnosti je zaposlitev po 65. letu nesmiselna. Zagotovo tega delavec za trakom ali v težkih pogojih ne more opravljati. Na drugi strani pa je tudi nedopustno, da se upokojujejo ljudje pri komaj nekaj čez 50 let. To je ...prikaži več največji problem pokojninske blagajne. In še to mnogi čakajo na Zavodu za zaposlovanje.

  • Senior 18:02 04.april 2012.

    Riba smrdi pri glavi!

  • Senior 18:01 04.april 2012.

    To je smisel in ideja naših vlad; Starci delat, mladci j...t.