Slovenija
16 ogledov

O podražitvi piva in vodke še razmišljajo

Grafika trošarine Žurnal24grafika
Trošarine. Čez dober teden dražje cigarete.

Po dobrem tednu od uvedbe višjih trošarin na alkohol slovenski proizvajalci svojih izdelkov še niso podražili.

V Skupini Laško, kjer proizvajajo pivo, in Fructalu, ki izdeluje vodko, pravijo, da o podražitvi še premišljujejo. V Laškem napovedujejo, da se bodo verjetno zvišale tudi maloprodajne cene na trgovskih policah, in sicer za okoli tri ali štiri odstotke, kar na pločevinko znese nekaj centov več.

Bojijo se manjše potrošnje

Slovenski proizvajalci alkohola opozarjajo, da bi višje cene lahko povzročile upad povpraševanja. "Že od prejšnjega zvišanja trošarin je opaziti vse več nakupov slovenskih izdelkov na drugi strani državne meje, saj so zaradi nižjih dajatev v naši neposredni bližini seveda cenejši," pravijo v Skupini Laško, kjer ocenjujejo, da bo dvig trošarin še bistveno slabše kot na javnofinačne prihodke vplival na poslovanje družb v državi. V Fructalu tako že napovedujejo, da bi to lahko pomenilo zmanjšanje razpoložljivih sredstev za razvoj oziroma dodatne varčevalne ukrepe v podjetju.

Po cigarete v tujino

S 1. majem se za pet odstotkov zvišuje tudi trošarina na cigarete, ki se bodo pri večini trgovcev najverjetneje podražile sočasno s povišanjem dajatev. Trgovci in gostinci morajo višjo trošarino plačati tudi za tobačne izdelke, ki jih imajo že v skladiščih.

Tobačna Ljubljana ob tem opozarja, da "sivi trg tobačnih izdelkov" v Sloveniji raste, saj so tobačni izdelki v republikah nekdanje Jugoslavije cenejši tudi za polovico. Izpostavljajo pa, da je država lani zaradi manjše potrošnje tobačnih izdelkov kljub povišanju trošarin iz naslova teh prejela okoli 18 milijonov evrov manj kot leto prej.

Komentarjev 6
  • siesta 11:04 22.april 2014.

    V italiji se pa cedita med in mleko. Dajte nehat nakladat, cela EU je v depri.

  • siesta 11:03 22.april 2014.

    Ste čutili potres? Vidite, tudi brez alkohola se nam tla majejjo :))

  • allstarr111 09:30 22.april 2014.

    Žalostno je tole. Ko smo bili še del Jugoslavije smo hodili ven, zato ker tukaj ni bilo za dobit, sedaj pa ker je zunaj nekje od 20-50% ceneje.že dlje časa razmišljam da bi prihranil pri bencinu in času ...prikaži veču ki ga porabiš za takšno pot na 14 dni. Mislm da v kratkem udarim enosmerno potovanje v Ita in nema vračanja, dokler se ta parazitska država ne spremeni.