Zdravje > Aktualno
39 ogledov

O spolnosti težko govorimo s starši

 odraslo dobo podaljšani otročiči z veseljem uporabljajo hotel mama in banko očk Žurnal24 main
Mati sumi, da je njen sin gej. Rada bi mu pokazala, da bi ga imela v vsakem primeru rada.

Sin ima 32 let. Z možem nama ni predstavil še nikoli nobene punce. Živi v stanovanju, kjer so še drugi cimri. Je čeden in odprt, punce so se od nekdaj zanimale zanj, on pa nikoli preveč za njih. Nisem prepričana, a sumim, da je homoseksualec. Ali pa ima kakšne druge težave pri partnerskih odnosih. Rada bi mu pokazala, da bi mu vedno stala ob strani. Nočem, da se skriva in laže. Nočem pa ga prizadeti. 

Odgovarja svetovalka pri Legebitri Mateja Capek.

Najprej bi vam želela sporočiti naslednje: Spolnost je intimna stvar in otroci o tem težko govorijo s svojimi starši. To velja za vse otroke, ne glede na njihovo spolno usmerjenost. Istospolno usmerjeni posamezniki in posameznice pogosto težko spregovorijo o svoji spolni usmerjenosti, istočasno pa lahko doživljajo krivdo, ker nekaj prikrivajo. Spopadajo se lahko s celo paleto čustev in vprašanj. Skrbi jih, ali jih bodo zaradi razkritja še sprejemali takšne, kot so. Ta čustva in vprašanja so za posameznika ali posameznico še toliko bolj pomembna, ko se odloča, ali se razkriti svojim staršem ali ne.

Napisali ste, da niste prepričani, kar pomeni, da ni nujno, da vaš sin je gej. Lahko, da tudi sam še ni popolnoma prepričan o svoji spolni usmerjenosti. Ne poskušajte iz njega izsiliti razkritja. Njegov molk ne pomeni, da vam ne zaupa ali da vas ne mara, morda želi biti prepričan in izbrati zanj primeren trenutek. Iz vašega pisanja je lahko razbrati, da imate radi svojega sina in ga boste imeli ne glede na njegovo spolno usmerjenost, kar je spodbudno.

Zamisliva si torej scenarij, da je vaš sin gej, saj vas to trenutno najbolj obremenjuje. Možno je, da ne čuti potrebe po razkritju, še ni pripravljen, ali pa nima česa razkrivati. Ko bo sam pripravljen na to, vam bo povedal. Ko vam bo, to pomeni, da vam zaupa ter da potrebuje vašo podporo in razumevanje. Za ta korak je moral zbrati veliko poguma. V tem primeru bo tudi vam koristilo, če se poučite o različnih spolnih usmerjenostih. Predvsem morate vedeti, da so vse spolne usmerjenosti enakovredne in legitimne. V pomoč vam je lahko že obstoječa literatura o tej temi. Če se boste že sedaj odločili za branje, ne puščajte knjig, da jih bo vaš sin lahko »po naključju« našel, saj mu boste s tem na nek način sporočili, kakšna vprašanja si postavljate glede njegove spolne usmerjenosti in bo v razkritje prisiljen, kar pa ni dobro. A po drugi strani bodite podporni, če bodo kdaj pogovori nanesli na to tematiko.

Tudi sami ste omenili, da ima mogoče samo težave v partnerskih odnosih. Partnerski odnosi niso mačji kašelj in zahtevajo veliko truda, ljubezni, vzajemnosti in spoštovanja. Šele ko sami spoznamo, kdo smo in česa si želimo, smo sploh zmožni vstopiti v resen partnerski odnos. Ne glede na to, kaj je vzrok temu, da je vaš sin samski, vam predlagam, da mu kot mama stojite ob strani. Povejte mu, da ga imate radi, izkažite mu zaupanje in spoštovanje. S tem boste med vama ustvarili varen prostor. Če vaš sin je gej, mu bo ravno ta prostor omogočil, da bo zanj razkritje manj obremenjujoče in lažje, kot bi sicer bilo. Ko bo pripravljen, vam bo to zaupal.

Če ste kljub odgovoru še vedno v dvomih in si postavljate še več vprašanj, nam lahko pišete na elektronski naslov legebitra@siol.net, ali nas pokličite na telefonsko številko 01 430 51 44. Z veseljem vam bomo prisluhnili in vam skušali pomagati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.