Svet
10 ogledov

Evroposlanci in njihovi dodatni zaslužki

razno 13.02.14. evropski parlament, Members of the European Parliament take part razno 13.02.14. evropski parlament, Members of the European Parliament take part
Evropski poslanci, ki dobivajo plače med osem in 19 tisoč evri, postrani delajo še kot notarji, odvetniki, so člani upravnih odborov...Nekateri postransko zaslužijo med 20 in 30 tisoč evri. Postranske zaslužke prijavili tudi Peterle, Šoltes in Šulinova.

Evropski poslanci ob poslanskih plačah, ki lahko nanesejo od osem tisoč do 19 tisoč evrov mesečno, skupaj letno postrani zaslužijo še med 5,8 milijona in 18,3 milijona evrov, je ugotovila nevladna organizacija Transparency International. Organizacija je bazo podatkov o prihodkih parlamentarcev objavila danes na spletni strani.

Od osmih evropskih poslancev iz Slovenije so zaslužke iz dodatnih dejavnosti prijavili Lojze Peterle (EPP/NSi), ki glede na podatke v več društvih in fundacijah zasluži do 3499 evrov mesečno, Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) z do tisoč evri dodatnega zaslužka ter Patricija Šulin (EPP/SDS), ki do tisoč evrov mesečno dobi kot mestna svetnica v Novi Gorici.

Konflikt interesov?

Čeprav dodatne dejavnosti evropskih poslancev niso nezakonite, po poročanju bruseljskega spletnega biltena EUobserver sprožajo vprašanje konflikta interesov.

V skladu s poostrenimi etičnimi pravili so morali evropski poslanci ob začetku mandata izpolniti obrazce o ostalih dohodkih. Gre sicer le za okviren podatek in ne natančne vsote, saj so dohodki razdeljeni v kategorije, pri čemer je najvišja "10.000 evrov ali več". To kategorijo je izbralo 12 evropskih poslancev, še pri 45 pa postranski zaslužki presegajo 10.000 evrov mesečno.

Rekorderji med rekorderji

Na vrhu lestvice največjih postranskih zaslužkarjev med parlamentarci je Daniel Buda iz Romunije, ki mesečno zasluži več kot deset tisoč evrov z notarskimi posli, več kot deset tisoč evrov dobi kot član upravnega odbora notarskega združenja, ima še več dejavnosti, ki mu mesečno prinesejo v žep do 500 evrov, poleg tega pa ima v lasti 179 ovac.

Vodja politične skupine liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt na mesec zasluži več kot deset tisoč evrov kot član upravnega odbora belgijske investicijske družbe Sofina, med tisoč in pet tisoč evrov prejme kot član upravnega odbora energetske družbe Exmar in za vodenje evropskega instituta za javno upravo.

Poslanka iz Francije in nekdanja francoska ministrica za pravosodje Rachida Dati, ki so jo zasačili, ko je prijatelju potožila, da ji je v Evropskem parlamentu dolgčas, dela še kot odvetnica, kar ji na mesec prinese več kot 10.000 evrov.

Po številu dodatnih dejavnosti pa izstopa Francozinja iz vrst liberalcev Nathalie Griesbeck, ki je naštela 68 različnih članstev v upravnih odborih podjetij s področja zdravstva, vse v najnižji kategoriji od nič do 500 evrov mesečno. To pomeni, da bi lahko imela dodatne dohodke do 33.433 evrov mesečno, še piše EUobserver.

Vsi parlamentarci sicer niso spoštovali kodeksa ravnanja. Sedem jih je oddalo prazne obrazce, eden je poslal obrazec tri mesece po preteku roka, 46 pa jih je navedlo, da so v preteklih treh letih zaslužili manj kot tisoč evrov mesečno. Med njimi jih je tudi osem, ki so bili evropski poslanci že v prejšnjem mandat, še navaja Transparency International.

Komentarjev 5
  • maresem 18:47 13.oktober 2014.

    Kdaj bo folku počil film in vzel stvari v svoje roke?!

  • Izudin 18:32 13.oktober 2014.

    Zdaj vidimo, da je Bruselj še hujši od Beograda.

  • jezero 17:49 13.oktober 2014.

    Milka ga pa ne mara in cela Nsi tudi ne. Prebran prdonja, hujši je kot koloradski hrošč.