Slovenija
58 ogledov

Ob bolnih in invalidih premislek o prihodnosti Slovenije

Brezje vnebovzetje Boštjan Tacol Bazilika Marije Pomagaj na Brezjah.
Na največjem srečanju bolnikov in invalidov v državi, ki je tradicionalno potekalo na Brezjah, je mariborski škof Alojzij Cvikl opozoril na pomanjkanje vrednot in vizije iz časa osamosvojitve.

Več tisoč bolnikov, invalidov in starejših se je tudi letos zbralo na 48. vseslovenskem romanju na Brezjah pred tamkajšnjo baziliko. 

Nadškof Alojzij Cvikl, ki je vodil bogoslužje, je v nagovoru opomnil, da svet, v katerem živimo, polaga pozornost predvsem življenju danes in tukaj ter išče srečo v materialnih dobrinah, ob tem pa v ospredje postavlja posameznika. 

Na drugi strani pa hoditi po poti blagrov po njegovih besedah pomeni plavati proti toku takšne miselnosti. "Človek, ki živi v duhu blagrov, iz dneva v dan bolj živo čuti, da v njem raste nov človek, človek, ki postavlja Boga na prvo mesto in hkrati človek, ki v svojem bližnjem gleda brata in sestro," je pojasnil.

Cvikl je trpljenje in bolezen označil za skrivnost, ki je ne bomo nikoli v polnosti doumeli, je pa pomembno, da se drugi skušajo vzživeti v svet bolnih in ob tem pokažejo sočuten in spoštljiv odnos. 

Z državo bomo nezadovoljni, dokler ...

Dotaknil se je tudi četrt stoletja slovenske samostojnosti in se spomnil enotnosti in skupne vizije, ki da sta takrat vodili slovenski narod. "Tega, kar smo takrat kot slovenski državljani pokazali, nam danes manjka," je dejal, ter opomnil, da smo imeli velika pričakovanja po boljšem ekonomskem standardu, premalo pozornosti pa da smo posvečali vrednotam, ki nas lahko pripeljejo do resničnega dobrega.

Dokler bomo v ospredje postavljali zgolj posameznika in njegove koristi, zapostavljali pa skrb za naše skupno dobro, tako dolgo bomo nezadovoljni z našo državo, je opozoril nadškof.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 12:10 19.junij 2016.

    Na največjem srečanju bolnikov in invalidov v državi je mariborski škof Alojzij Cvikl opozoril na pomanjkanje vrednot iz časa največje prevare ZVON1 in ZVON2 ,ko so te iste vernike ogoljufali za MILIJARDO evrov ! O kazni za vatikanske parazite ne ...prikaži večne želim komentirati.

  • Avatar Leon
    Leon 12:06 19.junij 2016.

    Ja imam analafabetos !

  • BojanBojan 10:10 19.junij 2016.

    Saj se že tu kregate, kaj je bilo pred 70 leti...Kaj pa imate vsak mesec od tega pri plači? A bi zaradi opravičila lepše živeli? Imeli višje plače? BI bilo šolstvo cenejše, cena vrtca nižja?Politika in ...prikaži več mediji vam vržejo kost, vi jo glodate, oni pa v tem času opravijo, kar so nameravali.In potem psi lajajo, karavana gre pa dalje...in tako že stoletja....