Slovenija
45 ogledov

Ob nesreči na smučišču šteje polica, ne palica

Nesreča na smučišču Zavarovalnica Triglav
Kljukica pri telesni kondiciji, oprema urejena, smučišče izbrano … Ste pred odhodom na smučanje pomislili na vse? Kaj razen čelade vas na smučkah še lahko dobro varuje? Zavarovanje. Odgovarjamo na tri najpogostejše pomisleke smučarjev glede ustrezne zavarovalne zaščite.
  1. Smučam samo v Sloveniji. Ali potrebujem zavarovanje?

    Podobno kot v prometu tudi na smučišču veljajo določena pravila, ki jih morate upoštevati. Če ne spoštujete pravil varnega smučanja, kot so določena v mednarodnih pravilih FIS, in povzročite nesrečo, s svojim premoženjem odgovarjate za nastale poškodbe in škodo. Pred odhodom na katerokoli smučišče se prepričajte o višini zavarovalnega kritja splošne odgovornosti. Vključeno je v paketno zavarovanje DOM in velja na območju Evrope.

  2. Zakaj za smučanje v tujini potrebujem dodatno zdravstveno zavarovanje, če pa imam evropsko kartico?

    Na smučiščih v tujini pogosto zagotavljajo pomoč v primeru poškodb zdravniki zasebniki, ki izvajajo tudi morebitne prevoze poškodovancev. Teh stroškov evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije, zato vam nesreča na smučišču poleg drugih težav lahko povzroči še visoke stroške za zdravstveno pomoč. Samo stroški helikopterskega prevoza do bolnišnice lahko znašajo več tisoč evrov.  

    Zato ni odveč razmislek o sklenitvi turističnega zavarovanja, ki vključuje zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco ter zavarovanje odgovornosti za nesreče v tujini in druga kritja glede na zavarovalni paket.

  3. Kako zavarujem smuči pred krajo?


    Turistično zavarovanje v tujini krije tudi tatvine smuči, ki jih pustite pred kočo na smučišču, in sicer do različnih limitov glede na izbrani paket zavarovanja. Vsekakor je priporočljivo, da smuči zaklenete. S tem boste otežili delo morebitnim nepridipravom. Hkrati pa boste v primeru tatvine kriti do višjega limita, ki velja za vlomske tatvine.