Slovenija
21 ogledov

"Ob papeževi napovedi nekateri kardinali jokali“

velika noc papez rim vatikan Žurnal24 main
Po pisanju kardinala Rodeta sta za papežev odstop vedela le dva kardinala. Ob papeževi napovedi, da bo odstopil, so nekateri kardinali jokali.

Kardinal Franc Rode je dejal, da je bila novica o papeževem odstopu popolno presenečenje, čeprav ni bila povsem nepričakovana. Kot je zapisal Rode, je papež novico objavil na današnjem konzistoriju, na katerem se je zbralo okoli 60 kardinalov, med njimi tudi državni tajnik Tarcisio Bertone in dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano "razen teh dveh nihče ni pričakoval, da bo papež Benedikt XVI. napovedal svoj odstop. Bilo je torej popolno presenečenje," je poudaril.

"Ko je papež odšel iz dvorane, smo kardinali v spontano oblikovanih manjših skupinah ganjeni komentirali papeževo odločitev. Prevladovala je žalost, občutek, da odhaja oče in voditelj, nekateri so bili objokani," je zapisal Rode.

Kot pojasnjuje, sta bila o odločitvi vnaprej obveščena le kardinala Sodano in Bertone. Sodano je po navedbah Rodeta za papeževo odločitev izvedel minuli petek, Benedikt XVI. pa je besedilo odpovedi v latinščini napisal v nedeljo.

Po Rodetovih besedah odločitev Benedikta XVI. sicer ni povsem nepričakovana. V knjigi Luč sveta je namreč povedal, da se mu zdi pravilno, da se papež v trenutku, ko se zave, da ne zmore več opravljati svoje službe, tej odpove.

Kot še piše Rode, je bil papež danes ob prihodu na konzistorij "res šibak, telesno slaboten". Kardinali so njegovo dejanje sprejeli z velikim spoštovanjem, saj je predvsem znamenje njegove velike ponižnosti in nenavezanosti na pomembno funkcijo, ki jo je opravljal zvesto in predano.

Stres: "Papeževo dejanje vredno spoštovanja in občudovanja“

Ljubljanski nadškof Anton Stres je na napovedani odstop papeža Benedikta XVI. dejal, da je njegovo dejanje vredno vsega spoštovanja in občudovanja. "Papež Benedikt XVI. razodeva veliko odgovornost, s katero je vedno vodil Cerkev in ji služil," je za Radio Ognjišče iz Lourdesa poudaril Stres.

"Zato je to njegovo dejanje vredno vsega spoštovanja in občudovanja in naše velike hvaležnosti za leta, ki jih je služil Cerkvi in nam vsem ter tako verodostojno pričeval za Jezusa Kristusa," je dejal Stres.

"V tem trenutku je zdaj naša prva dolžnost, da okrepimo svoje molitve zanj in za Cerkev, da bo čim prej dobila novega naslednika svetega Petra, ki bo dostojno nadaljeval delo svojih dveh velikih predhodnikov Benedikta XVI. in blaženega Janeza Pavla II.," je še poudaril.

Komentarjev 8
  • ennanova 08:33 12.februar 2013.

    Sinovi slovenske matere in novi junakiKdo so novi slovenski junaki?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/786-sinovi-slovenske-matere-in-novi-junaki

  • dragec 08:00 12.februar 2013.

    Ja, ko gre za tako slabega atija, da zanika in ne sprejeme vapaj tako ljubečega sina!!!

  • dragec 07:59 12.februar 2013.

    Mi od 8.2.nismo levi komunisti. Mi smo "levi fašisti"