Avto
9 ogledov

Ob snegu spet zamočili

Prometni kaos Anže Petkovšek
Primorska avtocesta. Za kaos kriva neustrezno informiranje in Darsova zamuda.

"Glede na pričevanja voznikov je več kot očitno, da je v soboto odpovedala tudi informacijska služba državnih cest. Prek kamer in drugih načinov so namreč imeli vse informacije, kaj se na cestah dogaja, a jih niso pametno izrabili in jih niso pravočasno posredovali javnosti. Tako vozniki niso pravočasno zapeljali z avtoceste in so za več ur obstali v dolgih zastojih," ocenjuje Andrej Brglez, strokovnjak za mobilnost z Inštituta za civilizacijo in kulturo.

Na koprskem operativno-komunikacijskem centru so v soboto dobili blizu 500 klicev; predvsem s primorske avtoceste, na kateri so vozniki ostali ujeti v snegu tudi več kot šest ur. Kot ocenjujejo naši sogovorniki, je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) odredbo o izločanju iz prometa izdala absolutno prepozno.

Dars: Krivi tovornjakarji

Na Darsu vzroke za izredne razmere ocenjujejo drugače: "Težava je nastala, ker vozniki tovornih vozil niso upoštevali navodil policije in upravljalca avtoceste, ampak so vožnjo nadaljevali. Sledili so zdrsi in zaprtje ceste."

Odsek avtoceste proti Studencu (v smeri Kopra) je bil v soboto zaprt od približno 13.30 do 19. ure. "Ni res, da nas je sneg presenetil. Aktivirana so bila vsa naša vozila, samo na območju Postojna tudi štiri specialna vozila za izvleko tovornih vozil. Naša zimska služba je imela na postojnski avtocesti aktivnih približno 30 vozil, ki so bila neprestano na terenu. Našim delavcem se je z lastnimi izvlečnimi vozili uspelo prebiti na čelo kolone in postopoma začeti izvleko tovornih vozil. Za to je potreben določen čas, ko izvleka uspe, pa morajo delavci splužiti in posipati vozišče," se branijo na Darsu. V zastojih so obstala tudi plužna vozila.

Policija očitke zavrača

Na Policijski upravi Koper prav tako zavračajo očitke, da policistov, ki bi izločali tovornjake, ni bilo na spregled. "Organizirali smo ustrezno število patrulj, ki so začele vozila izločati, takoj ko je Dars izdal ustrezno odredbo. Dve patrulji sta bili tudi na sami avtocesti," so sporočili.

Konec tedna so oglobili 47 voznikov tovornjakov, ki se niso izločili iz prometa; največ na primorski avtocesti.

Komentarjev 26
  • amirnoe 07:33 12.december 2012.

    Najebal bo pa spet isti...Nihče!!!

  • Žurnalček 17:57 11.december 2012.

    Moj nečak je 11 ur čakal 3km pred Bregano na HR strani zaradi zdrsa kamionov !

  • Žurnalček 17:55 11.december 2012.

    V burji , z snegom in minusom, vse to en dan vnaprej povedano,se mora AC zapreti in to tako,a se kamione zloži na odstavni pas med Logom in Vrhniko. AC pa zapre pred priključkom Vrhnika in nadaljevanje poti na vsako ...prikaži večko uro organizirati v konvoju s tem , da gredo pred konvojem trije plugi . Tisti pa ki se ustraši pogojev, ima pa še zmeraj možnost odstopa na Vrhniki. To je to , ne pa da se spušča v bel PEKEL ljudi ki še KAPE nimajo sboj. Če pa do tega že pride zaradi vikenda in nebrige DARS-ovcev, morajo pa GASILCI in CZ prinesti gorivo in pijačo ter jedačo !