• Pet 15 do 21 °C
  • Sob 16 do 23 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Zgodovinski dan

10 komentarjev

Z zaporo obalne ceste zadovoljni vsi, razen skuteristov

Po dolgih desetletjih prizadevanj je Obala in s tem vsa Slovenija dočakala veliki dan, ko so zaprli obalno cesto med Koprom in Izolo. S tem je okoli dva kilometra dolg odsek odslej vrnjen ljudem.

A. L. / Izola

/ Osveženo:

 

Od danes bo odsek, ki ga je pred izgradnjo predora Markovec vsak dan prevozilo na tisoče vozil, osvobojen motorne pločevine. (Foto: MOK)

Zapora ceste velja med priključkom Ruda na izolski strani in med priključkom na Krožno cesto na Koprski strani. Ta odsek je torej odslej zaprt za motorni promet, razen izjem, v prvi vrsti ljudi, ki imajo na tem delu dostop do svojih bivališč, vendar le iz smeri Kopra. Še naprej bodo lahko odsek uporabljala tudi intervencijska vozila.

Ves ostali motorni promet je preusmerjen skozi predor Markovec, saj to omogoča nedavno soglasje Darsa, da je območje hitre ceste med Koprom in Izolo izločeno iz vinjetnega sistema. Alternativna pot predoru pa vodi tudi po lokalnih cestah prek Markovca. 

Ups, saj res, kaj pa skuterji?

Sedanji pas neposredno ob morju, tako imenovana Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, enega pa namenili intervencijski poti, piše STA. Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki mopedov, ki ne presegajo hitrosti 25 km/h.

Minimalna dovoljena hitrost za uporabo hitre ceste je 60 km/h.  
Na drugi strani pa to pomeni tudi, da bodo morali vsi vozniki skuterjev in mopedov, ki ne dosegajo homologirane hitrosti 60 km/h in s tem ne smejo zapeljati na hitro cesto, odslej za pot med Izolo in Koprom uporabljati obvoz čez hrib Markovec.

Kaj bodo storili najprej po zapori?

Izolski župan Igor Kolenc je sinoči za TV Slovenija povedal, da so odveč strahovi tistih, ki se bojijo množične pozidave na novo pridobljenem koščku obale.

Eden izmed predlogov ureditve dvokilometrskega odseka.  

Kot je zagotovil, bodo vsi posegi premišljeni in v tesnem sodelovanju z naravovarstveniki, ter da bo novi obalni pas namenjen predvsem rekreaciji in umiku od hrupa vsakdana. 

Takoj na začetku bodo tam, kje je to mogoče, odstranili varovalno ograjo, ki je delila sprehajalno pot od ceste, in uredili kolesarske oznake. V naslednjem koraku pa si bodo prizadevali za ureditev napeljave za tuše in za osvetljavo. 

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (10)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima