Svet
4 ogledov

Obama bo Hrvaški poslal dve podmornici

US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) pauses while ad US Democratic presidential candidate Senator Barack Obama (D-IL) pauses while ad
Po motornih vozilih in helikopterjih ZDA hrvaški vojski pošiljajo dve avtonomni plovili Remus 100, poroča Jutarnji list.

Plovili sta namenjeni predvsem za iskanje podvodnih bomb in min, plovili pa naj bi Hrvaška dobila sredi prihodnjega leta, cena enega pa je okrog 130 tisoč evrov.

Gre za plovili brez posadke, težki okrog 40 kilogramov, potopita pa se lahko do sto metrov globoko. Njuna največja hitrost je okrog 8 kilometrov na uro, posamezna operacija pa lahko traja do deset ur.

S podmornicama bodo iskali mine iz druge svetovne vojne, pa tudi bombe, ki so jih letala Nata odvrgla med operacijami na Balkanu. Hrvaška naj bi za ta namem od Nemčije kupila tudi minolovec, pogajanja pa naj bi bila v zaključni fazi.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.