Svet
17 ogledov

Obama je dovolil, da ostanejo še vsaj eno leto

Vrh G20 EPA
Barack Obama naj bi podpisal strogo tajno odredbo, ki ameriškim vojakom omogoča večji vpliv.

Ameriška vojska bo očitno prihodnje leto še okrepila svoj položaj na vojnem bojišču v Afganistanu, razkriva The New York Times.

Ameriški predsednik Barack Obama naj bi se pred tedni po posvetu s svetovalci za nacionalno varnost odločil, da podpiše poseben odlok, s katerim se bo pripadnikom ameriške vojske dopuščalo, da lahko neposredno vojaško posredujejona kriznih žariščih še najmanj no leto.

Odlok, ki naj bi ga Obama že izdal v strogi tajnosti, dovoljuje ameriškim vojaškim silam, da izvajajo ostrejše ukrepe proti silam Talibanov in ostalih vojakških skupin, ki ogrožajo bodisi ameriške vojake ali pa afganistansko vlado. Ameriška letala, bombniki in ostale oborožene sile bi tako denimo odslej lahko z obstreljevanjem ključnih žarišč, če bo to potrebno, pomagala afaganistanskim bojnim silam.

Pred časom je Obama sodržavljanom sicer zagotavljal, da ameriška vojska ne bo več imela tako velikega vpliva na bojiščih v Afganistanu prihodnje leto. Obenem je še nedavno poudarjal, da približno 9.800 pripadnikov vojaških sil ostaja v Afganistanu zgolj kot podpora oziroma zato, da pomagajo pri usposabljanju vojakov vojske Afganistana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.