Svet
53 ogledov

Obama preimenoval najvišji vrh

Denali
1/4
Profimedias
Najvišji vrh severne Amerike bo spet dobil staro ime Denali, kakor ga je poimenovalo domorodno pleme.

Najvišji vrh severne Amerike se je od leta 1896 imenoval Mount McKinley, domorodno pleme Athabascan pa je goro že davno prej imenovalo Denali, kar pomeni "visoka".

Predsednik Barack Obama ji bo danes uradno vrnil staro ime in tako končal dolgoletno bitko med lokalnimi prebivalci in politiki iz države Ohio, kjer se je rodil ameriški predsednik William McKinley, po katerem so goro preimenovali.

Denali | Avtor: Profimedias Profimedias

Slednji so doslej uspešno blokirali preimenovanje uradnega imena gore, medtem ko je zvezna vlada nacionalni park okoli gore že leta 1980 preimenovala nazaj v Denali, za samo goro pa ohranila ime Mc Kinley.

Iz Ohia za zdaj ni pritožb

Ime gore je sporno vse od leta 1898, ko so jo iskalci zlata poimenovali po takratnem ameriškem predsedniku. Iz Ohia v nedeljo še ni bilo pritožb, na Aljaski pa so se politiki odzvali z zadovoljstvom.

Denali | Avtor: EPA EPA

Zgodovinsko preimenovanje 6168 metrov visoke gore se bo zgodilo med tridnevnim potovanjem ameriškega predsednika na Aljasko, ki bo posvečeno vprašanju klimatskih sprememb, ki spreminja vsakdanje življenje tamkajšnjih prebivalcev zaradi topljenja ledenikov in dviganja gladine oceana.

Obama bo obisk začel v Anchorageu, kjer se bo srečal z domorodnimi prebivalci, obiskal ledenik ter vstopil v Arktični krog.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:24 31.avgust 2015.

    Lepa simbolična poteza, čeprav z indijanci v preteklosti niste ravno najlepš ravnal.

  • korisnik_362 14:11 31.avgust 2015.

    Beremo, hvala za opozorilo.

  • h3o 10:45 31.avgust 2015.

    Najvišji vrh severne mrike je nižji od Janeza