Svet
44 ogledov

Obama: "Trumpov uspeh bo tudi uspeh Amerike"

Donald Trump in Barack Obama EPA
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je že zavihal rokave; včeraj se je sestal s predsednikom v odhajanju Barackom Obamo, v kongresu pa najavil, s čim bo začel svoj predsedniški mandat.

Donald Trump se je včeraj med drugim sestal z republikanskimi voditelji v Kongresu ter po sestanku povedal, da so njegove tri prioritete imigracije, zdravstvo in delovna mesta. "Imamo zelo veliko dela. Predano bomo delali na vseh treh področjih," je povedal novinarjem.

"Opravili bomo nekatere absolutno spektakularne stvari za ameriški narod, komaj čakam, da začnemo delati," je poudaril. Na novinarsko vprašanje o prepovedi prihoda muslimanov na ameriška tla, kar je napovedal prejšnje leto, ni odgovarjal.

Donald Trump, Melania Trump | Avtor: EPA EPA

Obama: Pomagali bomo

Donald Trump se je včeraj sestal tudi s predhodnikom Barackom Obamo, ki ga je sprejel v Ovalni pisarni Bele hiše. Govorila sta predvsem o organizacijskih vprašanjih okrog Bele hiše, zunanji in notranji politiki.

"Kot sem že povedal sinoči, bo moja glavna prioriteta naslednja dva meseca pomagati pri tranziciji, ki bo zagotovila uspešno delo novoizvoljenega predsednika. Trumpovo zanimanje za sodelovanje z mojo ekipo glede številnih vprašanj, s katerimi se sooča ta velika država, me je zelo vzpodbudilo. Mislim, da je pomembno, da stopimo skupaj ne glede na politične preference ali stranko ter sodelujemo pri številnih izzivih," je med drugim v kratki izjavi povedal Obama, ki je Trumpa označil za dobrega človeka. Zagotovil mu je, da bo s svojo ekipo naredil vse, da mu pomagajo, ker bo njegov uspeh tudi uspeh Amerike.

Donald Trump in Barack Obama | Avtor: EPA EPA


Srečanje, ki je bilo predvideno kot kratko, je na koncu trajalo uro in pol. Trump je dejal, da bi zaradi njega lahko še daljše in dodal, da se veseli Obamovih nasvetov v prihodnje in napovedal še številna srečanja med njima.

Hkrati sta se v Beli hiši sestali tudi prvi dami Melania Trump in Michelle Obama, ki naj bi imeli "odličen pogovor". Pogovarjali sta se ob čaju, prva dama v odhajanju je naslednici tudi razkazala Belo hišo.

Kot poročajo ameriški mediji, sta sogovornici precej govorili o vzgoji otrok. Melania po spremembi položaja že išče primerne šole za svojega 10-letnega sina Barrona.

Melania Trump in Michelle Obama | Avtor: Profimedias Profimedias

Širom ZDA se medtem po zmagi Donalda Trumpa na predsedniških volitvah vrstijo protesti. Baltimore, New York, Los Angeles, Chicago, Denver, Dallas, San Francisco, Napa, Oakland ... Ljudje vzklikajo, da Trump ni njihov predsednik, da niso izvolili sovraštva za predsednika. V Portlandu so se po poročanju tamkajšnjih medijev protesti razvili v nemire, v New Yorku je policija protestnike zadržala, da niso blokirali Pete Avnije. 

Trump je za enkrat komentiral proteste le na svojem Twitter profilu. "Ravno smo imeli zelo odprte in uspešne predsedniške volitve. Sedaj pa profesionalni protestniki, ki so jih spodbudili mediji, protestirajo. Zelo nepravično!"

Za zdaj so, kljub večkratnemu posredovanju policije, protesti bolj ali manj mirni. Še več jih napovedujejo za prihodnji teden, večji je napovedan tudi za jutri v New Yorku.

Protesti proti Trumpu | Avtor: EPA EPA

Protesti proti Trumpu | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Zmago 19:50 13.november 2016.

    Populizem ??? To še je ena floskula, s katerimi nas taki tvoje sorte obmetavate !!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:12 13.november 2016.

    Kaj a tistih 5000 ljudi? to ni reprezentativni vzorec demokratov (nasilništvo uničevanje); vsaj ne direktno; fizično. Tvoj komentar je populizem.

  • Zmago 22:37 11.november 2016.

    https://www.youtube.com/watch?v=6UXH84LE8Js