Svet
9 ogledov

Obamo označili za strahopetca

protesti Miami
1/5
EPA
Pozitivni odzivi na zgodovinski premik v odnosih med Kubo in ZDA. Med starejšimi kubanskimi izgnanci v ZDA vlada nezadovoljstvo.

Svetovni voditelji so pozdravili dogovor med Kubo in ZDA, ki po več kot petdesetih letih končuje hladne odnose med državama. Do otoplitve je prišlo po tem, ko sta obe strani izpustili zapornike. ZDA so priznale, da izolacija Kube ni koristila nikomur in da je čas za nov pristop.

Obema voditeljema je čestital papež Frančišek, ki je odigral ključno vlogo v procesu zbliževanja.  
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je dejala, da dogovor med ZDA in Kubo predstavlja zmago dialoga nad konfrontacijo. "Danes je začel padati še en zid,“ je dejala včeraj. Ob tem je izrazila upanje, da bo prišlo tudi do izboljšanja odnosov med EU in Kubo. Ti so vse od leta 2003 zelo hladni. Letos sta že stekla dva kroga pogajanj, tretjega, na temo človekovih pravic, pa je Kuba odpovedala. 

Kubanci v ZDA ogorčeni

Navdušenja svetovnih voditeljev pa ne delijo vsi. Na Floridi so Kubanci, ki že desetletja živijo v izgnanstvu, izrazili ogorčenost in jezo nad potezo ZDA. Menijo, da je cena, ki jo bodo na koncu plačali previsoka. Prepričani so, da se Castrov režim ne bo spremenil. "Castrovemu režimu ne zaupam. Nikolu mi ne bom,“ je dejal 76-letni Kubanec. 

"Gre za izdajo. Dogovor bo koristil zgolj Kubi,“ je na protestu v Miamiju dejal Calors Munoz Fontanil. Med protestniki je bilo slišati: "Obama strahopetec! Strahopetec, strahopetec, strahopetec!“ Mlajše generacije, ki so s Kube pribežale v zadnjih letih, so bolj odprte za dialog med državama. "Mislim, da bodo najboljši dnevi za Kubo šele prišli,“ pravi George Davila

Komentarjev 1
  • tangua 06:48 19.december 2014.

    Zopet igra Amerov - bojijo se, da Rusi postavijo lansirne rampe na Kubo.