Slovenija
295 ogledov

Občina Ivančna Gorica kot prva v šolske avtobuse vgrajuje alkoholne ključavnice

alkoholne ključavnice Občina Ivančna Gorica
Vsi avtobusi, ki izvajajo šolske prevoze občini Ivančna Gorica, so od danes opremljeni s tako imenovanimi alkoholnimi ključavnicami.

Alkoholna ključavnica je dodatna oprema vozila, ki zahteva od voznika, da pred vžigom motorja opravi preizkus na alkohol v izdihanem zraku. Samo v primeru, da v izdihanem zraku ni alkohola, torej da voznik uspešno opravi preizkus, lahko vžge motorno vozilo in se z vozilom tudi odpelje.

Prve alkoholne ključavnice v šolskih avtobusih

O tem, da bi v določena vozila začeli vgrajevati alkoholne ključavnice, se v Sloveniji strokovnjaki pogovarjajo že od začetka leta. Več lahko preberete tukaj. 

Prva v Sloveniji, ki se je odločila pristopiti k projektu opreme šolskih avtobusov z alkoholnimi ključavnicami je Občina Ivančna Gorica. V šolskem letu 2016/2017 bo 11 vozil, ki prevažajo učence na dveh osnovnih šolah - Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Osnovni šoli Stična, opremljenih z alkoholnimi ključavnicami znamke Dräger Interlock 7000 in Dräger Interlock XT.

Alkoholne ključavnice za povratnike in profesionalne voznike

Številne države po svetu, med drugim tudi več evropskih, so že uvedle prakso uvajanja alkoholnih ključavnic v vozila, ko vozniki povratniki ali profesionalni vozniki ne morejo zagnati motorja, ne da bi prej pihnili v napravo in dokazali, da v sapi ni prisotnega alkohola.

V EU je trenutno osem držav, ki so že uvedle alkoholne ključavnice, med drugim vse prometno najbolj varne: Švedska, Velika Britanija, Nizozemska in Finska. Alkoholne ključavnice za voznike povratnike načrtuje tudi Slovenija.

Lani maja je v veljavo stopila tudi direktiva EU, ki dovoljuje vpis posebne kode 69 v vozniško dovoljenje, s čimer je članicam dovoljeno, da voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola, namestijo alkoholne ključavnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:01 22.september 2016.

    Alkohol sploh ni škodljiv, zaradi alkohola ni še nihče umrl! Bolj je pomembno, da se držiš predpisov. Jaz se predpisov držim do potankosti, tudi če vozim popolnoma pijan!

  • nergač 17:22 22.september 2016.

    če napišeš nekaj tako bebavega kot si zgoraj, je čudno, da jih nisi dobil več....ampak tebi ne seže dovolj daleč, da bi lahko dojel bebavost svojega posta.

  • maresem 16:42 22.september 2016.

    En kronik se je že pojavil z minusom. Upam, da te kmalu streznijo.