Slovenija
22 ogledov

Občine lovijo denar za rep

slovenija 22.08.13. Dolenjska, menjava glavne vodovodne cevi, foto: Jerca Bozic Jerca Božič Kranjec
Evropska sredstva. Tri mesece pred koncem zadnji poskusi za sofinanciranje.

Uradniki bodo še do drugega tedna preverjali, ali bo upravičencem do evropskih sredstev uspelo dokončati kritične projekte in črpati denar ali pa bi ga bilo bolje nameniti drugim projektom.

Tik pred koncem evropske perspektive 2007–2013 imajo namreč na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) še devet vlog za evropska sredstva, vsi projekti pa izpolnjujejo vsa merila za sofinanciranje. Ti prijavitelji si želijo še okoli 160 milijonov evrov evropskega denarja. "To je samo vrh čakalnice," je pojasnila Suzana Stražar z Občine Kamnik, ki je skupaj z okoliškimi občinami in Občino Domžale prijavila projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode ter projekt oskrbe s pitno vodo. Dodala je, da na ministrstvu za kmetijstvo čaka še 11 drugih projektov.

Najprej odločba le s prijavo

Stražarjeva je pojasnila, da so v Kamniku projekta prijavljali že od leta 2009, saj sta bila oba evidentirana kot nujna v tej finančni perspektivi. Vendar pa so se čez leta zahteve spreminjale in zaostrovale; najprej so na ministrstvu odločbe o sofinanciranju izdajali zgolj na podlagi popolne prijave.

Nekaterim upravičencem nato ni uspelo pridobiti soglasij, spremeniti prostorskih načrtov ali pridobiti gradbenega dovoljenja. Novembra lani je zato vlada občine pozvala, naj še neprijavljene projekte izpeljejo do faze tik pred izvedbo in jih prijavijo za sredstva iz dodatnih pravic porabe. Morali so torej pridobiti tudi gradbena dovoljenja, izvesti javne razpise in izbrati izvajalce del.

Na ta zadnji poziv so se odzvali tudi v občinah Pivka in Postojna ter za izvedbo prijavili prvi sklop oskrbe s pitno vodo v porečju Ljubljanice. Robert Smrdelj, župan Pivke, je izpostavil, da je jasno, da kdor projekta letos ne bo začel izvajati, ga ne bo pravočasno dokončal, zato ne bo upravičen do evropskega denarja: "Evropsko unijo (EU) bo zanimalo samo, ali ste ali niste." Upoštevani bodo samo stroški, ki bodo nastali do konca leta 2015.

Na MGRT so povedali, da bi denar lahko dobili s prerazporeditvijo sredstev iz manj uspešnih projektov ali delitvijo projektov na faze in prenosom druge faze v naslednje programsko obdobje. Katerim bodo denar odvzeli in katerim določili nove roke, bo jasno v drugi polovici oktobra.

 

Komentarjev 2
  • privat 19:14 10.oktober 2013.

    od tega danes naše občine živijo...res pa da je treba to tako dolgo vleči ,da evropejci ne posumijo kako jih kradejo nekateri!

  • ttrubadur 18:29 10.oktober 2013.

    Fino bi bilo vedeti, kdo poskrbi, da se ne da koristiti EU kohezijskih sredstev.OK, res so občine včasih šlampaste pri pripravi dokumentacije, vendar odnos ministrstva je pod vsako kritiko. Če njihov odnos opišem poenostavljeno - zdravijo svoje ege, birokratski ...prikaži več do amena, ...., vsekakor ne delujejo v dobro Slovenije. Ko pogledam vse te duše, me prime, da bi zakuril vse družboslovne šole/univerze!