Slovenija
129 ogledov

Obeta se prepoved brezplačnih lahkih plastičnih vrečk

Davčno potrjevanje računov Žurnal24 main
Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo predloga dveh uredb, s katerimi bodo skušali zmanjšati število plastičnih vreč. Tako se obeta tudi prepoved zastonjskih lahkih plastičnih vrečk na blagajni.

Ministrstvo za okolje in prostor se je z zamudo lotilo zmanjševanja potrošnje plastičnih vrečk, s katerimi onesnažujemo okolje. Ker vlada ni pravočasno prenesla evropske direktive v nacionalno zakonodajo, je Slovenija konec januarja že prejela uradni opomin.

Z dvema uredbama, ki sta v javni razpravi do 3. maja, bo tako ministrstvo, ki ga vodi Irena Majcen, prepovedalo brezplačno uporabo lahkih plastičnih vrečk v trgovinah. Izjema ostajajo lahke vrečke, ki jih kupci uporabijo za izbor svežih živil, ki niso pakirana. Kar pomeni, da vrečke na oddelku s sadjem in zelenjavo ostajajo, med tem ko trgovci poleg zamrznjenih izdelkov ne bodo smeli več podariti lahke vrečke.

Prodajna cena vrečke pa ne bo smela biti nižja od nabavne cene te vrečke, po kateri jo je distributer kupil od predhodnega dobavitelja.

Osveščanje, evidence ter več dajatev ...

Predlog predvideva tudi ozaveščanje potrošnikov o vplivu lahkih plastičnih nosilnih vrečk na okolje, s ciljem povečati ozaveščenost o njihovem vplivu na okolje in končati sedanje dojemanje plastike kot neškodljivega in poceni blaga.

Vsi proizvajalci in pridobitelji bodo morali voditi tudi evidenco o količini izdanih vrečk ter povprečni masi ene vrečke, debelini njene stene in vrsti plastičnega materiala, iz katerega je izdelana, ter o tem poročati pri obračunu okoljske dajatve. Poleg tega morali plačevati tudi stroške ravnanja z odpadno embalažo in okoljsko dajatev ne glede na količino takih vrečk, ki jih bodo letno dali v promet.

Komentarjev 13
  • Avatar praufo
    praufo 11:11 02.april 2017.

    vsak naj si prinese sabo v štacuno svoj cekar, al pa košaro, al pa boršo, al pa jerbas, al pa torbo, al pa aktovko, potovalko, tošl, kufr, celo škaf ni slab, rukzak, žakl, škatlo, celo gajbico lahko, če ni nič ...prikaži več od naštetega, naj pa uporabi svoj klobuk, ali nemara raztegljivo kapo, če že v žepe ne stlači ... kajti vrečk ne bo več (baje) ... ima kdo še kakšno idejo

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:31 02.april 2017.

    vrečke iz papirja bo pa spet problem,ker se uničuje gozd,tako da vse skup brez veze

  • BojanBojan 00:07 02.april 2017.

    SLOEXIT?Vrečke? Oblike kumaric?Ja, ja....pri plači 20.000EUR kaj hitro pozabiš rodno zemljo....kenede TANJA?