Slovenija
21 ogledov

Obetavni prvi meseci

sport 30.06.09 delavci, gradbisce, delo, novinarska konferenca ob dnevu odprtih Saša Despot
Do maja je bila vrednost opravljenih gradbenih del v Sloveniji za 40 odstotkov višja kot v istem lanskem obdobju.

Raste predvsem vrednost opravljenih del na gradbenih inženirskih objektih zaradi  povečanega investiranja v javno infrastrukturo s pomočjo evropskih sredstev, nekaj pa je prispevala tudi sanacija posledic žleda, ugotavljajo na statističnem uradu. Ali je to posledica jesenskih lokalnih volitev, na katerih se želijo župani pohvaliti z novimi cestami, pločniki in vodovodi, statistiki niso navedli. 

graf gradbeništvo stat | Avtor: statistični urad statistični urad
Luč na koncu predora počasi ugaša

Število izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe se je lani po šestih letih upadanja, to je od leta 2007 do 2012, spet zvišalo. V primerjavi s prejšnjim letom se je povečalo za 7,4 odstotka. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je bilo izdanih 714 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je 18 odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani. 

Vrednost lani opravljenih gradbenih del je bila še za štiri odstotke nižja kot leta 2012, kažejo danes objavljeni končni podatki statističnega urada. Glede na leto 2008  je bila vrednost opravljenih del lani nižja za 60 odstotkov. Povprečen padec v EU je manj kot dvajset odstotkov. V primerjavi z letom 2010 je bil padec gradbeništva večji kot v Sloveniji le v Grčiji in na Cipru. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.