Vizita za živali > Novice
25 ogledov

Obeti so zelo veliki

Gregor Majdič Anže Petkovšek
Zagotovo je skoraj vsakdo od bralcev že slišal za matične celice. V medijih večkrat prebremo novice o napredku pri raziskavah novih metod zdravljenja z uporabo matičnih celic, hkrati pa se včasih sprašujemo, kako, da matične celice dejansko še niso na voljo za zdravljenje.

O matičnih celicah več govorimo zadnjih 20 let, od prve vzgoje človeških embrionalnih matičnih celic, kar je uspelo znanstvenikom v ZDA ob koncu 90-tih let. V resnici pa matične celice poznamo že precej dlje časa. Celice kostnega mozga, v katerem nastajajo nove krvne celice, so dejansko matične celice in te matične celice uporabljamo za zdravljenje različnih oblik krvnih rakov.

A kaj sploh so matične celice? S tem izrazom označujemo celice, ki se lahko neomejeno delijo in se lahko razvijejo v različne tipe celic. Odrasle specializirane celice v človeškem ali živalskem organizmu se namreč ne delijo prav rade, poleg tega pa npr. jetrna celica, ko postane enkrat specializirana jetrna celica, ne more več postati mišična ali živčna celica. Najpomembnejša lastnost matičnih celic pa je prav ta, da se lahko spremenijo v različne celice. Od tod izhaja ideja in želja, da bi matične celice uporabljali za zdravljenje in z njimi nadomeščali obolele ali poškodovane organe.

A poleg tega, da se matične celice lahko spremenijo v različne vrste celic, vse več raziskav kaže, da imajo še druge zanimive lastnosti. Vedno več raziskav potrjuje, da matične celice lahko pomagajo pri zdravljenju različnih bolezni tako pri ljudeh kot pri živalih. A ne s tem, da se spremenijo v celice obolelega organa, temveč tako, da spodbudijo procese zdravljenja, ki jih organizem ima, a jih ne more aktivirati. Matične celice izločajo različne snovi, ki organizem spodbudijo, da začne sam popravljati obolela ali poškodovana tkiva in na ta način pripelje do ozdravitve.

Tudi Slovenci se lahko pohvalimo

Velikokrat se zastavi vprašanje, zakaj matične celice še niso v široki uporabi v zdravljenju, a odgovor na to je preprost. Zaradi vseh zahtev za varnost zdravil, je danes potrebno od 10 do 15 let za klasično novo zdravilo od takrat, ko ga pvič odkrijejo, pa do takrat, ko lahko bolniki pričnejo takšno novo zdravilo uporabljati. Pri matičnih celicah pa gre za povsem nov koncept zdravljenja, zato je povsem razumljivo, da je potreben čas, preden bodo matične celice prišle v široko uporabo. A obeti so zelo veliki.

Se pa matične celice že danes uporabljajo pri zdravljenju nekaterih bolezni v obliki kliničnih raziskav, in prav pri matičnih celicah se lahko tudi Slovenci pohvalimo, da smo zelo napredni v mednarodnem prostoru. Pri ljudeh tako v UKC Ljubljana že več let zelo uspešno zdravijo bolnike s srčnim popuščanjem prav s pomočjo matičnih celic iz kostnega mozga, prav tako pa v Sloveniji v sodelovanju med raziskovalnimi inštituti, klinikami in tudi nekaterimi podjetji, poteka razvoj novih metod, ki bodo v prihodnjih letih zagotovo prišle v klinično uporabo. Regenerativna medicina s pomočjo matičnih celic je omenjena tudi v Strategiji pametne specializacije Slovenije, kjer je prepoznano kot eno od področij, kjer bi Slovenija lahko postala in ostala med vodilnimi državami na svetu.

Prof. dr. Gregor Majdič je priznan slovenski znanstvenik, pisatelj in popotnik. Je tudi ustanovitelj ter strokovni direktor podjetja Animacel, ki se eno od prvih na svetu ukvarja z zdravljenjem živali s pomočjo matičnih celic. 

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Žurnal24.si.