Svet
16 ogledov

Obglavili enega svojih

Zajeti novinar Profimedias
Skrajneži Islamske države naj bi ubili enega izmed svojih vodilnih članov. Obtožili naj bi ga, da dela za britansko obveščevalno službo MI6.

Skrajneži Islamske države naj bi ubili svojega člana Abu Ubaida Almaghribija, vodjo varnosti v sirijskem mestu Aleppo. Vrat so mu prerezali potem, ko ga je nekaj skrajnežev obtožilo, da tajne podatke glede načrtov Islamske države, gibanja njihovih članov in ostalih aktivnostih izdaja britanskim obveščevalcem, poroča Daily Mail. Almaghrivi naj bi bil po nekaterih podatkih nizozemski državljan maroškega porekla, po drugih podatkih pa njegovo poreklo izvira iz Sirije.

Do nedavnega je vodil zapor, v katerem so med drugim skrajneži v ujetništvu skrivalu tudi Jamesa Foleya, ameriškega novinarja, ki so mu prerezali vrat pred kamero. Gre za prvi znan primer, da so skrajneži obglavili enega izmed svojih.

Skrb Britancev

Britanski premier David Cameron je medtem danes v parlamentu predstavil načrt vlade za boj proti islamskim skrajnežem v Iraku in Siriji. Med drugim bo lahko policija na meji zasegla potne liste osumljencev, vlada pa bo razmislila tudi o možnosti, da bi britanskim državljanom, osumljenim sodelovanja z džihadisti, začasno prepovedala vrnitev v državo.

Vlada se boji, da bi se lahko britanski državljani, ki sodelujejo v bojih v Siriji in Iraku, vrnili v domovino in izvajali teroristične napade, poroča britanski BBC. Po neuradnih podatkih naj bi se v Siriji in Iraku na strani džihadistov borilo najmanj 500 Britancev, v Veliki Britaniji pa so v zvezi z dejavnostmi v Siriji doslej prijeli 69 ljudi, kažejo podatki policije.

Komentarjev 1
  • Mr.Bean 07:30 02.september 2014.

    Sej je že skrajni čas, da se začnejo med sabo obglaviti!