Avto
1660 ogledov

Objavljen bo uradni seznam najboljših avtošol

Šola vožnje Andrej Leban
V procesu izbire kakovostnih šol voženj bo kandidatom kmalu v pomoč seznam tistih izvajalcev oziroma avtošol, pri katerih je uspešnost pri opravljanju vozniškega izpita višja.

Tako v združenju šol voženj kot v širši strokovni javnosti opozarjajo na to, da nekateri izvajalci programov za pridobitev vozniškega izpita delujejo premalo kakovostno. Pri tem za navidezno zadovoljstvo svojih strank ubirajo bližnjice, kot so ekspresni tečaji, nizke cene (a zato pribitek ur) ali v nekaterih primerih, kot je razkrila afera s ponarejenimi vozniškimi izpiti, celo stopijo na drugo stran zakona. 

Pot do vozniškega izpita ni poceni, vseeno pa so si v stroki edini, da so bližnjice na dolgi rok lahko le še precej dražje, morda celo usodne. "Staršem, ki me sprašujejo, kako bi lahko njihov sin ali hčerka lahko prišla 'skozi' z manj urami vožnje, odgovorim: Gospa, saj gre vendar za vašega sina, res hočete, da ga usposobimo za vožnjo le na pol?", nazorno pove Borut Žagar, predstavnik združenja šol voženj pri GZS in zaposlen pri šoli vožnje Šmarca. 

Kot opozarja, je pri potrošnikih, torej kandidatih, preveč vcepljena želja, kako do izpita priti čim ceneje. Zato tudi "padajo" na oglase tistih šol voženj, ki oglašujejo zastonjske tečaje CPP za teoretični izpit ali pa ki ponujajo najcenejše ure praktičnih vaj. "Vendar tako kot je običajno pri takšnem oglaševanju, tudi tu velja - malo denarja, malo muzike. Takšni tečaji nato izgledajo tudi tako, da gre predavatelj ekspresno skozi predpisane tematike, tako da so kandidati na koncu še vedno skoraj v celoti prepuščeni lastnemu samostojnemu učenju, kjer pa ostanejo brez pravih razlag za določene prometne situacije," opozarja Žagar.

Dokaz za to vidi tudi v pred kratkim predstavljeni analizi Agencije za prometno varnost o uspešnosti kandidatov na teoretičnem izpitu, ko so mnogim delale velike težave na videz banalna vprašanja. 

V združenju šol voženj se skušajo zavedati težav v lastnih vrstah, zato so v želji po dvigu kakovosti od AVP že pred časom zahtevali, naj znova uvede seznam uspešnosti šol voženj. "To ni mišljeno kot kakšna črna lista, temveč seznam denimo nadpovprečno uspešnih šol voženj pri izobraževanju kandidatov, da se vidi njihova konkurenčna prednost," pojasnjuje Žagar. Seznam bi bil po njegovem eden od mehkih pritiskov na vse šole vožnje po bolj kakovostnem delu, hkrati pa bi služil kandidatom kot vodilo, v katerih šolah lahko pričakuje visoko raven kakovosti.

Seznam najboljših bo, a le za teorijo

Na AVP predlogu ne nasprotujejo in ga bodo tudi v kratkem implementirali. Kot je za Žurnal24 pojasnil direktor Igor Velov, naj bi že konec septembra objavili seznam šol voženj glede na uspešnost njihovih kandidatov pri opravljanju elektronskih izpitov iz teorije.

PREBERITE ŠE:

Seznama uspešnosti na praktičnem delu, torej pri izpitni vožnji, pa bržkone ne bo, saj lahko prej pride do manipulacij in zlorab. "V določenih krajih je zaradi prometne infrastrukture uspešnost boljša, število kandidatov in njihova starost pa tudi vplivata na uspešnost. Tudi spol vpliva," razloge pojasnjuje Velov.

A dodaja, da ima vsaka šola vožnje možnost pridobitve ali vodenja svoje uspešnosti in primerjave z uspešnostjo povprečja na izpitnih centrih. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Lavdan 17:42 11.avgust 2015.

    Prava statistika bi bila tista, ki bi povezala prekrškarje in tiste ki so krivi za nesreče z avtošolami. Na primer dvajsetletnik zleti s ceste in se ubije ali kdo drug umre zaradi njega, bi bil zanimiv podatek iz katere avtošole ...prikaži veče je prišel ali še celo ime njegovega inštruktorja.

  • Ivo 11:36 11.avgust 2015.

    Se pravi najboljše šole bodo tiste, katerim bo AVP prodal pole v elektronski obliki kasneje ali kako bo to videti? Tile članki so tako tako... Pa kaj dejansko na AVP mislijo, da strokovna javnost je pa neumna? Zskaj Velov ne ...prikaži več odstopi, če ne zmore kvalitetnega in učinkovitega nadzora izvrševat? Z rezultati, seveda...

  • Ivo 11:34 11.avgust 2015.

    Ali je AVP povsem brez idej kako se lotiti dviga kvalitete v šolah vožnje? Dovolijo 100 in več s.p. šol in zdaj bi statistiko objavljali... Tile s.p.ji imajo vsak po tri kandidate in vi boste javno objavili kaj? Kje je ...prikaži več Nataša Pirc Musar, ko jo rabimo?