Avto
39 ogledov

Obvladovanje vožnje za življenje

Prometna nesreča Shutterstock
Ford bo uspešen program Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje), uvedel tudi v Evropi in z njim tisočem mladih voznikov pomagal pri učenju varne vožnje.

Ford bo samo v prvem letu programu namenil 1,5 milijona evrov, s katerimi bodo do konca naslednjega leta omogočili brezplačno praktično šolo vožnje 5000 mladim voznikom v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Španiji in Italiji, še več pa jih bo lahko obiskovalo spletno šolanje Driving Skills for Life Academy (akademija obvladovanja vožnje za življenje).

“Statistični podatek, da v prometnih nesrečah po Evropi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami umre kar dvakrat več mladih voznikov, starih od 18 do 24 let, je grozljiv,” je povedal Stephen Odell, izvršni podpredsednik družbe Ford in predsednik za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Program Ford Driving Skills for Life je imel izjemno pozitiven vpliv v Severni Ameriki in Aziji, zato ga z največjim veseljem uvajamo tudi v Evropi.”

Mladi potrebujejo več časa

Program bo omogočil brezplačno praktično strokovno usposabljanje mladim voznikom, dopolnjevala pa ga bo tudi posebna spletna stran – www.forddsfl.com. Oba dela programa obravnavata najpogostejše dejavnike, s katerimi je možno zmanjšati število in posledice prometnih nezgod mladih voznikov: prepoznavanje nevarnosti, upravljanje vozila, prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora ter odpravljanje motenj.

“Gradivo kaže, da mladi vozniki potrebujejo več časa za prepoznavanje nekaterih tveganih situacij od izkušenejših voznikov,” je povedal strokovnjak za vedenje med vožnjo Cris Burgess, svetovalec britanske vlade in predavatelj psihologije na Univerzi Exeter. “Neizkušenost zahteva kritične delčke sekunde pri ugotavljanju nevarnosti, zaradi katerih je pogosto prepozno za ustrezno ukrepanje, ki bi lahko preprečilo trčenje.”

Program Ford Driving Skills for Life so v ZDA uvedli pred desetimi leti in je omogočil praktično usposabljanje 100.000 voznikom, nadaljnjih 500.000 pa si je pomagalo s spletnim učenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.