Šport > Nogomet
100 ogledov

Oblak poražen, Ilić do točke

Atletico Madrid, jan oblak EPA
V 2. kolu sta na sredinih tekmah zaigrala še dva slovenska nogometaša. Branko Ilić je sodeloval pri zgodovinski prvi točki Astane, Jan Oblak pa je doživel poraz proti bivšim soigralcem. Naposled je prišel tudi uspešen angleški dan.

Madridski Atlético je rahlo presenetljivo klonil doma proti Benfici (1:2), Jan Oblak je vso tekmo branil vrata Colchonerosov. Portugalci so sedaj s šestimi točkami na vrhu skupine C, Španci so drugi s tremi, sledita Astana in Galatasaray s po eno točko. 

Benfica je v Madridu začela odločno in Jonas je po samostojnem prodoru ogrozil vrata domačih že v peti minuti, bil je malce nenatančen. V 15. minuti je slovenskega vratarja rešil Filipe Luís. Gonçalo Guedes je po vtekanju z leve že obšel Oblaka, toda na črti je gol preprečil brazilski branilec. Colchonerosi so se nato prebudili in Jackson Martínez je v 21. minuti zapravil lepo priložnost, dve minuti kasneje pa je Antoine Griezmann namestil strel Ángelu Correi za vodstvo. Takoj zatem je Martínez z glavo zapravil še eno lepo priložnost. Kolumbijec je bil nespreten tudi v 29. minuti, tokrat po podaji Griezmanna.

Neučinkovitost se je Atletom maščevala v 36. minuti. Po predložku Semeda je na drugi vratnici do žoge prišel Nico Gaitán in matiral Oblaka s strelom, ki se je odbil od tal. Benfica je na odmor tako odšla z dodatno dozo samozavesti.

Portugalci so v drugem polčasu prišli do hitrega vodstva. V 51. minuti je v protinapadu Gaitán prodrl po levi in našel Guedesa, ta je iz težkega kota ugnal Oblaka. To je bil po 47 zadetkih tujcev v dresu Benfice prvi gol Portugalca od leta 2012, ko je za orle v LP zadel Nelson Oliveira. Šest minut kasneje se je na drugi strani izkazal Júlio César. Brazilec je najprej odbil neugoden strel Tiaga Mendesa, nato pa ustavil še odbitek z noge Corree. V 67. minuti je Griezmann s kota odlično podal, Diego Godín pa je z glavo meril nenatančno. Varovanci Diega Simeoneja so vse do konca pritiskali, a so bili njihovi napadi jalovi in zmage so se veselili Lizbončani.

Ilić sodeloval pri zgodovinski točki

Astana je z remijem proti Galatasarayu (2:2) vpisala svojo prvo točko v Ligi prvakov. Turki so bili v prvem polčasu za odtenek bolj nevarni. Že v četrti minuti je Wesley Sneijder z razdalje "pretegnil" Nenada Erića, deset minut kasneje je na drugi strani s podobnega položaja Fernanda Muslero preizkusil Georgi Žukov.

Galatasaray je povedel v 31. minuti. Za strel z več kot 25 metrov se je nepričakovano odločil Bilal Kısa in Erića ujel na napačni nogi. Srbski vratar bi moral posredovati bolje. Pred koncem prvega polčasa bi gostje lahko še povišali prednost, Lukas Podolski je v protinapadu, po globinski podaji Sneijderja, nastreljal Erića.

Sredi nadaljevanja je Astana povsem prevzela pobudo in nanizala nekaj izjemnih priložnosti. V 63. minuti je Bauržan Jolčiev iz neposredne bližine meril mimo gola, dve minuti kasneje pa je imel izenačenje na nogi Foxi Kéthévoama, toda streljal je slabo in zgrešil okvir. V 78. minuti so Kazahstanci zasluženo izenačili. Po levi je prodrl Junior Kabananga in ostro podal pred gol, Hakan Balta je žogo preusmeril v lastno mrežo.

Sledila je infarktna končnica. Najprej je Erić storil še eno napako, podajo Sinana Gumüsa z leve je nerodno preusmeril v gol, namesto da bi jo odbil v polje. Toda Astana je vendarle zmogla še en odgovor: v 89. minuti je Muslera predložek z leve odbil točno na glavo Rogerja Cañasa, ta je s 16 metrov zadel za zgodovinsko točko.

Ronaldo ujel Raula

Na jugu Skandinavije se je proslavil Cristiano Ronaldo, ki se je po številu golov v dresu Reala izenačil z Raúlom Gonzálezom (323). Švedi so doma začeli odločno in Marcus Rosenberg je z razdalje ogrel dlani Keylorja Navasa. Po četrt ure je Real prevzel vajeti igre v svoje roke in po hitri kombinaciji je dvakrat poskusil Ronaldo, obakrat je bil na mestu Johan Wiland. Španci so povedli v 29. minuti, v protinapadu je Isco našel povsem osamljenega Cristiana, ta je dosegel že svoj 81. gol v Ligi prvakov in 500. v svoji karieri (5 za Sporting, 55 za portugalsko reprezentanco, 118 za Manchester United in 322 za Real.

V zaključku prvega polčasa bi lahko Real še povišal svoj naskok. Dani Carvajal je s silovitim strelom stresel tako vratnico kot prečko, Cristiano pa je iz obetavnega položaja s prostega strela zadel živi zid in gostje so na odmor odšli zgolj z minimalno prednostjo.

Domači so se sredi nadaljevanja otresli pritiska in z nekaj obetavnimi predložki zapretili, toda do izdelane priložnosti niso prišli vse do 74. minute, ko je Rosenberg z glavo za las zgrešil. V zaključku je zmago gostov oplemenitil Ronaldo; Wiland se je najprej dvakrat izkazal ob strelih Portugalca, nič pa ni mogel storiti v 90. minuti. Lucas Vázquez je prebil bok in podal pred gol, kjer je Ronaldo s prefinjenim dotikom zabil rekorden, 323. gol v dresu Reala. Skupno se je zaustavil pri številki 501.

PSG rutinirano

Parižani so že v prvem delu prvega polčasa srečanja proti Šahtarju opravili večino dela. V sedmi minuti je Serge Aurier po predložku Maxwella zabil z glavo, v 23. minuti pa je Aurier podajo s kota Ángela di Maríe podaljšal do Davida Luiza, ki je srečno premagal Andreja Pjatova. Di María bi hitro lahko še povišal vodstvo, a je Pjatov dobil dvoboj ena na ena z Argentincem.

V zaključku prvega polčasa so Ukrajinci pritisnili za znižanje in imeli v 41. izjemno priložnost. Po prodoru Alexa Teixeire je Kevin Trapp ubranil poskus Brazilca, po odbijanju žoge pred vrati pa so neuspešno poskušali še Darijo Srna, Taison in Aleksander Kucher.

V drugem polčasu je PSG umiril ritem tekme in Šahtar je bil nevaren šele v zaključku. Teixeira je imel kar tri obetavne situacije: prvo je odklonil Trapp, drugič je Brazilec zadel prečko, tretjič pa je meril čez gol. Zmago so Francozi potrdili v 90. minuti, ko je s pomočjo odboja od Srne zadel Zlatan Ibrahimović.

Uspešen angleški večer proti Nemcem

Wolfsburg je do prednosti pri Manchester Unitedu prišel že v četrti minuti. Max Kruse je zaposlil Daniela Caligiurija, ta pa se je izognil "ofsajd" zanki in matiral Davida de Geo. Rdeči vragi so skušali odgovoriti prek Bastiana Schweinsteigerja, Juana Mate in Anthonyja Martiala, vsi so bili nezbrani pri zaključku. Do izenačenja so Angleži prišli v 34. minuti. Mata je podal s strani, žoga je v roko zadela Caligiurija, kar je bilo dovolj za strel z bele točke, ki ga je realiziral Mata.

Varovanci Louisa van Gaala so idealno začeli drugi polčas. V 53. minuti gostje niso dobro razčistili po predložku, Mata je z roba kazenskega prostora žogo poslal proti golu, tam pa se je dobro znašel Chris Smalling in ugnal Diega Benaglia. Wolfsburg je iskal hiter odgovor prek Caligiurija, De Gea je bil kos nalogi.

V 71. minuti je bil blizu izenačenja rezervist André Schürrle. Ta je preigral Daleya Blinda, a nato sprožil mimo vrat domačih. Tik pred koncem je De Geo s prostega strela ogrozil še Ricardo Rodríguez, toda zmaga je ostala na Old Traffordu.

Tudi Manchester City se je na gostovanju pri Borussii znašel v zaostanku. Domači so povedli v 54. minuti prek Larsa Stindla, že v prvem polčasu pa so po zaslugi Raffaela zapravili tudi strel z bele točke. Angleži so izid poravnali v 65. minuti po avtogolu Andreasa Christensena, zmago pa je Otočanom zagotovil Sergio Agüero z bele točke v 90. minuti.

Morata ne popušča

V skupini D je zmagal še Juventus, podprvak iz minule sezone, ugnal je Sevillo z 2:0. V prvem polčasu je Torinčane v vodstvo popeljal Alvaro Morata v 41. minuti, ko je bil uspešen z glavo. Mladi Španec je dosegel že peti gol na petih zaporednih tekmah v Ligi prvakov. Zmago Torinčanov je nato potrdil Simone Zaza v 87. minuti.

V Moskvi je CSKA v prvem polčasu trikrat zatresel mrežo PSV-ja, ob tem pa zapravil še enajstmetrovko. A v drugem polčasu so Nizozemci zaigrali povsem drugače. Zadeli so dvakrat, njihov nalet za izenačenje pa je nato prekinila izključitev Kolumbijca Santiaga Ariasa v 80. minuti.

Liga prvakov, 2. kolo:

Skupina A:
Šahtar : PSG  0:3 (0:2)
Aurier 7., Luiz 23., Ibrahimović 90.

Malmö : Real Madrid  0:2 (0:1)
Ronaldo 29., 90.

Skupina B:
Manchester United
: Wolfsburg  2:1 (1:1)
Mata 34./11-m, Smalling 53.; Caligiuri 4.

CSKA Moskva : PSV  3:2 (3:0)
Musa 8., Doumbia 21., 36./11-m; Lestienne 60., 68.

Skupina C:
Astana : Galatasaray  2:2 (0:1)
Hakan Balta 78./ag, Canas 89.; Bilal Kisa 31., Erić 86./ag

Atletico Madrid : Benfica  1:2 (1:1)
Correa 23.; Gaitan 36., Guedes 51.

Skupina D:
Juventus
: Sevilla  2:0 (1:0)
Morata 41., Zaza 87.

Borussia (M) : Manchester City  1:2 (0:0)
Stindl 54.; Otamendi 65., Agüero 90./11-m

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.