Šport > Nogomet
20 ogledov

Oblak postal Eusébio: Benfici čustveni derbi

Rodrigo Benfica Porto Portugalska liga prvenstvo
1/8
EPA
Velika čast in odgovornost je v 15. kolu portugalske Lige ZON Sagres doletela slovenskega reprezentanta Jana Oblaka. Na največjem derbiju je v dresu Benfice začel tekmo proti Portu in v obračunu, posvečenemu preminulemu Eusébiu, ohranil mrežo nedotaknjeno (2:0).

Z ogromno koreografijo in besedami "Vedno Eusébio" so se navijači Benfice pred derbijem s Portom poklonili preminuli legendi, nogometaši domačega moštva pa so na stadionu luči vsi nosili drese, na katerih je bilo namesto njihovega priimka izpisano ravno ime mitskega portugalskega reprezentanta.

Na tekmi, nabiti s čustvi, je mrežo nedotaknjeno ohranil slovenski reprezentant Jan Oblak, ki po hitrem postopku postaja ljubljenec lizbonske publike. Ta je eksplodirala že po 13 minutah, ko je za 1:0 zadel Rodrigo, drugič pa kmalu po začetku drugega polčasa, ko je navijače v delirij spravil Ezequiel Garay. Porto je zadnjih 15 minut odigral brez izključenega Danila – dobil je drugi rumeni karton.

Ni moglo biti drugače

Benfica se je tako končno oddolžila Portu za serijo bolečih porazov v zadnjih letih, eden najbolj bolečih je prišel prav v lanski sezoni, ko so v enem zadnjih napadov na derbiju v pristanišču belo-modri prišli do ključne zmage v boju za naslov. Oblak veliko dela na eni največjih tekem kariere ni imel, vsakič, ko je moral posredovati, pa je to opravil tako, kot se za številko ena portugalskega velikana spodobi.

"Na tekmi za Eusébia ni moglo biti drugače," je bil po nedeljski tekmi čustven domači branilec Luisão. V postavi rdečih je začel tudi srbski vezist Nemanja Matić, ki je bil pred obračunom v središču pozornosti zaradi domnevnega pritiska na klubsko vodstvo. Slednje mu kljub multimilijonskim ponudbam ne dovoli povratka v njegov nekdaj matični klub Chelsea, s katerim naj bi bil Matić že dogovorjen.

Na koncu bo drugače

"Benfica je bila mnogo boljša od Porta. Zabili smo dva gola in si ustvarili več priložnosti. Porto praktično ni imel priložnosti, ker smo Jacksona (Rodrígueza) odrezali od igre," je bil zadovoljen tudi domači strateg Jorge Jesus. Slednji je po srce parajoči lanski sezoni, ko je Benfica v nekaj dneh izgubila kar tri odločilne tekme v prvenstvu, pokalu in finalu Evropske lige, končno dočakal svojih pet minut.

"Prvenstva še ni konec, še naprej smo odvisni sami od sebe in verjamemo, da bo lestvica na koncu drugačna," je goste hrabril trener Paulo Fonseca. Benfica je z dvema točkama več od mestnega rivala Sportinga in tremi od Porta po dolgem času zavzela vrh lestvice. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice