Šport > Nogomet
26 ogledov

Oblak bo zaigral v polfinalu

Atletico Madrid, Barcelona
1/14
EPA
Po Realu se je v polfinale Lige prvakov prebil tudi njegov mestni tekmec. Atletico je z 2:0 premagal Barcelono in nadoknadil zaostanek s prvega dvoboja. Med četverico najboljših je znova tudi Bayern.

Atletico Madrid je z Janom Oblakom poskušal doseči  zmago na domači zelenici in se znova uvrstiti v polfinale najelitnejšega klubskega tekmovanja. Barcelona, ki v tej sezoni brani evropsko lovoriko, je na prvi tekmi po preobratu z 2:1 premagala colchonerose. Ti so večji del tekme odigrali brez izključenega Fernanda Torresa, strelec prvega zadetka na Camp Nou je tako zaradi rdečega kartona moral izpustiti tokratni obračun.

Gostitelji so začeli odločno, že v tretji minuti je do strela v kazenskem prostoru Barcelone prišel kapetan Atletica Gabi, a je streljal preko vrat. V naslednji minuti je Yannick Carrasco streljal naravnost v vratarja Marc-Andréja ter Stegna. Nemški čuvaj mreže ni imel večji težav tudi ob strelu z desetih metrov osamljenega Antoina Griezmanna. Francoz, poskusil je z glavo, je sicer v izjemni formi, na zadnjih 11 tekmah je dosegel 9 zadetkov za klub in reprezentanco.

Od desete minute dalje je boj potekal večinoma na sredini igrišča, moštvi pa nista prihajali do priložnosti. Šele ob koncu 33. minute je Barcelona prvič streljala na Oblakova vrata, Lionel Messi je žogo s prostega strela poslal preko gola.

V 36. minuti pa je padel zadetek za veselje domačih navijačev. Atletico je dolgo kombiniral na desni strani, nato pa je Saúl Ñíguez poslal žogo v kazenski prostor, kjer so gostujoči branilci znova pozabili na Griezmanna, ta pa je zadel z glavo. V tem trenutku so bili rezultatsko rojiblancos v polfinalu. V 42. minuti je Oblak zaustavil strel Neymarja, ki šel v zgornji levi kot njegovih vrat, a ni bil dovolj močan. Pred zaključkom polčasa je z roba kazenskega prostora streljal Carrasco, ter Stegen pa ob strelu Belgijca ni posredoval najboljše, vendar je Ñíguez 'pozabil' steči na odbito žogo.

Pritisk Barcelone, a Oblak ni klonil

V 50. minuti je Juanfran poslal v ogenj Kokeja, ta je prišel sam pred ter Stegna, a se je precej z desne stvari raje kot za strel odločil za povratno podajo, ki pa je bila prestrežena. Le tri minute kasneje so bili domačini še bližje povišanju vodstva, Barcelono je po strelu z glavo Ñígueza rešila prečka. Pet minut kasneje je na drugi strani do nevarnega strela prišel Messi, a se je Koke izkazal z blokom. Že v naslednji minuti je Jordi Alba poslal ostro žogo pred gol, kjer pa jo je v zadnjem hipu pred Gerardom Piquejem odbil Gabi.

V 61. minuti se je v protinapad pognal Griezmann, a mu je zmanjkalo moči za dober strel, pred Oblakovim golom pa je strel Albe pred odbil Diego Godin. Škofjeločan je nato zanesljivo ujel še mlačen poizkus Andresa Inieste. Precej nevarnejši je bil strel Suareza, ki pa ga je Oblak prav tako uspešno umiril.

Pritisk Barcelone v naslednjih minutah ni pojenjal, a so gostitelji nekako le uspeli zapreti poti do svojega gola. Veliko je bilo blokiranih strelov, odbojev v zadnjem hipu, Oblak pa je zaustavil tudi poizkus voleja Suareza. Nato pa je sledil hiter protinapad. Globoko na svoji polovici je do žoge prišel Filipe Luis, potegnil v napad in tik pred kazenskim prostorom podajal, njeovo podajo pa je očitno z roko zaustavil Iniesta, ki je tako zakrivil enajstmetrovko, imel pa je tudi srečo, da ni prejel rdečega kartona.

Z bele točke je zadel Griezmann, ter Stegen se je sicer vrgel v pravi kot, a je bil prekratek. Vendar se je tu drama šele začela. Ob strelu Inieste je žoga v roko zadela Gabija, ki je stal v kazenskem prostoru, a je sodnik Nicola Rizzoli ocenil, da je bila ta zunaj šestnajsterca. Gostje so burno protestirali, a ni pomagalo, Messi pa je nato streljal mimo vrat. Atletico je nato pametno odigral zadnje minute in ni nič prepustil naključju. Še drugič po letu 2014 je izločil Barcelono.

Oblak je postal prvi Slovenec, ki se je prebil v polfinale lige prvakov po Zlatku Zahoviću. Temu je to uspelo leta 2001 z Valencio. Slednji je zaigral je tudi v finalu, kjer je klonil po izvajanju enajstmetrovk, tudi sam je zastreljal strel z bele točke proti Bayernu.

Benfica izničila prednost Bayerna, a ...

Ta se je tokrat pomeril z Benfico, Nemci so doma slavili z 1:0. A to prednost so Lizbončani izničili v 27. minuti povratnega obračuna. V prvem pravem napadu domačih je Eliseu poslal visoko žogo v kazenski prostor, Manuel Neuer je slabo ocenil njen let, Raúl Jiménez pa jo je poslal v mrežo. Mehičan je imel kmalu zatem še eno lepo priložnost, a ni najbolje streljal, Neuer je strel zaustavil.

Vodstvo gostiteljev pa ni dolgo trajalo, tako kot na prvi tekmi je zadel Arturo Vidal. Vratar Ederson je po ostrem predložku odbil žogo, a je ta padla na nogo Čilencu, ki je z volejem z roba kazenskega prostora poskrbel za tako pomemben zadetek v gosteh. Lizbončani so za napredovanje potrebovali zdaj dva zadetka.

A vsi dvomi o ekipi, ki se bo prebila v polfinale, so bili razrešeni že na začetku drugega dela, ko je v polno zadel še Thomas Müller. Po kotu je Javi Martínez žogo poslal na nasprotno vratnico, kjer je bila sama trojica Bayernovih igralcev, v polno pa je zadel Müller. To je bil 36. zadetek nemškega reprezentanta v Ligi prvakov. Napredovanja Nemcev ni mogel preprečiti tudi lep zadetek Brazilca Talisce, ki je bil natančen s prostega strela.

Liga prvakov, četrtfinale, povratne tekme:

Atletico Madrid : Barcelona   2:0 (1:0) /1:2/
Griezmann 36., 88./11-m

Benfica : Bayern  2:2 (1:1) /0:1/
Jiménez 27., Talisca 76.; Vidal 38., Müller 52.

/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 1
  • Jagijagi1 08:12 14.april 2016.

    To je bil radby ne pa fusbal!