Slovenija
279 ogledov

Starši pritiskajo, šole sezname "skrivajo"

Učenci v osnovni šoli Profimedias
Da bi se izognile pritiskom staršev, šole nemalokrat sezname z razporeditvijo otrok v oddelke objavijo tik pred zdajci ali na prvi šolski dan.

"Otroci so šele tik pred zdajci izvedeli, v katerem razredu bodo in kdo bo njihov razrednik, čeprav imajo šole verjetno že prej oblikovane oddelke," pravi eden od staršev, ki se sprašuje, zakaj šole seznamov z razporeditvijo otrok v oddelke in imen razrednikov oz. razredničark ne objavijo že prej.

PREBERITE ŠE:

Šole se po tem, kdaj otroke in starše obvestijo o razporeditvi v oddelke, razlikujejo. Ponekod, tako bo letos tudi na šoli Janka Modra iz Dola pri Ljubljani, kjer ravnateljuje predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan, obveščajo tik pred zdajci ali na prvi šolski dan.

Do zadnjega na meji treh oddelkov

Pečan poudarja, da posebnih zakonskih obvez, do kdaj naj bi šola oblikovala oddelke in o njih obvestila starše, ni. "Mi smo imeli letos dodaten razlog, da smo to storili pozno, saj do zadnjega nismo vedeli, ali bomo imeli v prvem razredu dva ali tri oddelke, ves čas smo bili na meji," pove Pečan. "Naredili bomo tako, da se bomo na prvi šolski dan zbrali vsi skupaj in poklicali otroke za prvi a, b in c razred."

Dodaja, da je pritisk staršev na oblikovanje oddelkov občasno zelo velik. "V preteklih letih me je klicalo več staršev, me prepričevalo, moledovalo in grozilo. Šlo je že celo tako daleč, da mi je eden od njih po telefonu grozil, da me bo počakal pred šolo, ker niso bili zadovoljni, v kateri razred smo razporedili njegovega otroka," razlaga Pečan.

Upoštevajo ustavo in strokovne kriterije

Šole so pri oblikovanju oddelkov po zakonu avtonomne. "Spoštovati moramo le po ustavi zagotovljene pravice, kar pomeni, da ne smemo oblikovati oddelkov po spolu, rasni, verski ali spolni usmeritvi," razlaga Pečan in dodaja, da upoštevajo le kriterije, ki temeljijo na strokovni oceni. "Ko gre za prve razrede, recimo to, kaj povedo vzgojiteljice - včasih je potrebno skupino fantov razdeliti, saj skupaj ne bi dobro funkcionirali, drugič pa ugotovimo, da je dobro, da sta dva otroka skupaj, ker dobro vplivata eden na drugega." Premestitev otroka iz enega oddelka v drugega pa je lahko tudi disciplinski ukrep.

Učenci v osnovni šoli | Avtor: Profimedias Profimedias
Ker imajo veliko otrok v podružničnih šolah se ob njihovem prihodu na matično šolo zgodi nova prerazporeditev. "Včasih smo otroke puščali skupaj, a smo ugotovili, da to ni dobro, zato sedaj že vrsto let na novo oblikujemo oddelke," pove Pečan in dodaja, da je njihova šola v tem oziru nekoliko specifična, ker imajo toliko vozačev in morajo pri oblikovanju oddelkov upoštevati tudi logistiko prevozov. "Drugih kriterijev ne upoštevamo in se ne gremo elitizma na način, da bi v en razred dajali po učnem uspehu boljše učence, v drugega pa problematične."

Starši želijo, da bi skupinica ostala skupaj

Želje, v kateri skupini naj bo njihov otrok, imajo tudi starši v vrtcih, kar ravnateljice in ravnatelji upoštevajo, v kolikor je to možno. "Pri nas oblikujemo bolj homogene oddelke, ker to pomeni možnost vključitve večjega števila otrok," pravi Breda Forjančič, predsednica Združenja ravnateljic in ravnateljev vrtcev Slovenije. "So prelomnice, ko gredo otroci iz nižje v višjo starostno skupino in starši izrazijo želje, da bi radi, da bi bili otroci pri določeni učiteljici ali pa želijo, da bi skupinica ostala skupaj."

Ob koncu vrtčevskega leta skličejo sestanke s starši in jim predočijo situacijo. "Navadno nekih posebnih težav ni," pove Forjančičeva. "Starši želijo imeti nekaj besede pri tem, kam bo razporejen njihov otrok in mi jih na nek način razumemo. Ali jih upoštevamo ali ne, pa je odvisno od situacije in možnosti."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 20:05 01.september 2015.

    Pri nas 31 in najpogostejši ukrep je bil strokovni prijem za "tasladke" in vsak v svoj kot. Doma smo logično vsi pametno molčali, ker bi jih sicer še enkrat kasirali. Pa so prav tako med nami vrhunski strokovnjaki, v bistvu ...prikaži več so jim pogosti strokovni ukrepi mogoče celo potegnli že takrat možgane na plano.

  • se_eden 15:25 01.september 2015.

    v mojih časih se spomnim, da je bil razpored objavljen zadnji dan počitnic. in ja, naši razredi so imeli 33 (triintridest) učencev in med njimi so sedaj zdravniki, odvetniki, direktorji, podjetniki...seveda so tudi čisto navadni delavci, tudi kmetje, vendar nam ...prikaži več je šola kljub prenatrpanosti, vseeno nudila dovolj začetne izobrazbe in nekih temeljnih vzgojnih principov za nadaljnje življenje. lepo vas prosim, maksimalno 19 (devetnajst) učencev. še bo treba štrajkati in Štruklju dopovedati, da Slovenija tako visokih standardov ne zmore...

  • Jagijagi1 14:18 01.september 2015.

    šola je beda:-učitelji ne učijo učencev da bi delali -ker jim vladajo ultra ortodoksni rdeči sindikalisti-ker učitelji vsaj 90% je takih ki zelo molze državo....Dokler bo tako tudi otroci ne bodo šli radi v šolo!