Slovenija
19 ogledov

Obnovili šele tretjino hiš

Posledice potresa v Posočju Žurnal24 main
Posočje. Vlada je za obnovo po potresu leta 2004 dodelila še pol milijona.

Deset upravičencev iz zgornjega Posočja, ki jim je potres leta 2004 poškodoval objekte, bo od države dobilo 437 tisočakov. “Predlog sklepa o dodelitvi je oblikovan na podlagi projektne dokumentacije, predlog za potrditev končnega obračuna pa na podlagi dejansko izvedenih del pri popotresni obnovi objekta,” pojasnjuje Stanislav Beguš iz državne tehnične pisarne (DTP), ki skrbi za popotresno obnovo Posočja.

Obnovljena le tretjina

Čeprav je bilo v osmih letih za sanacijo posledic namenjenih skoraj 46 milijonov evrov, je obnovljena le nekaj več kot tretjina hiš.

Vseh poškodovanih objektov je bilo 1.760, v program, ki ga je potrdila vlada, se jih je uvrstilo 685 in pri njihovi obnovi sodeluje država. Do danes je končana obnova 240 objektov,” pravijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO). Še nekaj več kot sto jih je v različnih fazah izvajanja del oziroma podpisovanja pogodb za gradbena, obrtniška, instalacijska, restavratorska dela.

Povprečje je 60 tisočakov

“Povprečna višina sredstev iz državnega proračuna za končane, rekonstruirane in na novo zgrajene stanovanjske objekte v popotresni obnovi znaša 60 tisoč evrov. Do danes najvišja vrednost obnovljenega stanovanjskega objekta znaša 195 tisoč evrov,” še pravijo na MKO.

“Obnova poteka skladno s programom popotresne obnove in skladno z omejenimi proračunskimi sredstvi,” dodaja Beguš. V naslednjih treh letih bo država za obnovo namenila še 18 milijonov evrov. Načrtujejo, da bodo posledice potresa iz leta 2004 dokončno sanirali v naslednjih štirih letih.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 22:34 01.oktober 2012.

    Treba je na novo koncipirati pomoč, po principu OZN pomoči in humanitarnih organizacij v Afriki. Ugotovljeno je, da 90% pomoči konča v žepih lokalnih uradnikov. Torej naslednjič če je škoda 100 milijonov, je treba zbrati 1 milijardo, da ...prikaži več bo teh 100 mil. efektivno.