Zdravje > Aktualno
23 ogledov

Za medicinske pripomočke napotnica za eno leto

Bela stavka še ni ohromila dela z bolniki. Žurnal24 main
Naročilnica bo veljala celo leto, nanjo bo možno predpisati tudi pripomočke za sladkorne bolnike.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s prvim oktobrom uvajajo obnovljivo naročilnico za medicinske pripomočke. S tem želijo razbremeniti zdravnike splošne in družinske medicine ter nekatere druge zdravnike specialiste in poenostaviti uresničevanje pravic zavarovancev.

"Obnovljiva naročilnica je namenjena zavarovanim osebam s stabilnim kroničnim zdravstvenim stanjem, ki so upravičene do medicinskih pripomočkov, ki jih je dovoljeno predpisati na obnovljivo naročilnico. Upravičenost do medicinskega pripomočka, ki se predpisuje na obnovljivo naročilnico, ugotovi pooblaščeni zdravnik," pojasnjujejo na ZZZS. Na obnovljivo naročilnico zdravnik predpiše najmanjšo potrebno količino medicinskih pripomočkov, predvideno za devetdeset dni. Zavarovana oseba pa na to obnovljivo naročilnico medicinske pripomočke lahko prevzema eno leto, na vsakih devetdeset dni. "Do sedaj je bilo možno predpisati te pripomočke na naročilnico le za največ devetdeset dni," dodajajo.

Tudi za sladkorne bolnike

Na obnovljivo naročilnico bo možno predpisati pripomočke pri umetno izpeljanem črevesju in urostomi, razen sistema za irigacijo. Zdravniki jo bodo lahko napisali tudi za pripomočke pri težavah z odvajanjem seča, razen stalnih urinskih katetrov in urinskih vrečk ter plenic, predlog in hlačnih predlog, ki se predpisujejo na mesečno zbirno naročilnico v socialnih zavodih. Na obnovljivo naročilnico bodo lahko predpisali tudi pripomočke pri zdravljenju sladkorne bolezni, ki so potrošnega značaja in obvezilne materiale, komprese, ki so namenjene oskrbi urostome, kolonostome ali ileostome. 

Obnovljivo naročilnico je potrebno vedno koristiti pri istem dobavitelju. Na začetku izberete dobavitelja, kamor boste hodlili po pripomočke še celo leto. Naročilnico je treba uveljaviti v roku tridesetih dni, sicer ni več veljavna. Najkrajši možni čas med prvo in drugo izdajo, med drugo in tretjo izdajo ter med tretjo in četrto izdajo je 80 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.