Slovenija
49 ogledov

Obolevajo odrasli med 35 in 51 let

zdravnik, bolnik Profimedias
Med obolelimi za ošpicami nobenega otroka, zboleli so odrasli, stari med 35 in 51 let. Gre za starostno skupino ljudi, ki ni bila cepljena ali je bila cepljena nepopolno, razlagajo na NIJZ.

"Vsi zboleli za ošpicami so odrasli bolniki," je danes pojasnila Marta Grgič Vitek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Doslej so dobili 15 prijav bolnikov, za katere sumijo, da imajo ošpice, pri petih so to tudi že potrdili.

"Bolniki so stari med 35 in 51 let. To je tista skupina, ki je najslabše zaščitena. Gre za tiste letnike, ki so bili rojeni v letih, ko se je cepljenje začenjalo, cepivo manj učinkovito, nekateri pa denimo niso dobili drugega odmerka," pravi Grgič Vitkova. V tej starostni skupini je necepljenih ali nepopolno cepljenih 20 odstotkov prebivalcev. 

Natančnega podatka o tem, koliko je med obolelimi takih, ki so bili cepljeni,  NIJZ še nima, so pa vmes tudi taki, ki so bili cepljeni, pravijo.

Vsem obolelim je skupno to, da so obiskali menarodno pasjo razstavo v Šempetru pri Novi Gorici, 8. in 9. novembra, na kateri je sodelovalo več kot 700 ljudi iz 27 držav. "Virus ošpic pri nas ne kroži in je bil, tako kot nazadnje, vnesen iz tujine," pravi Vitkova. Največ udeležencev je bilo na razstavi  iz Italije, kjer so oktobra prepoznali več kot tisoč primerov ošpic. 

Cepljenje tistih, ki so bili v kontaktu z obolelimi

Inkubacijska doba je deset do 21 dni, zato predvidevajo, da so  tisti, ki so bili na pasji razstavi in so se okužili, večinoma že zboleli, ošpice se lahko zdaj pojavijo pri ljudeh, ki so bili v stiku z obolelimi. "Tisti, ki so bili v kontaktu z obolelimi in niso cepljeni ali so cepljeni nepopolno, je priporočjivo, da se cepijo zdaj. Če bodo cepivo prejeli v roku 72-ih po stiku z obolelim, je verjetnost, da ne zbolijo, velika" pravi Grgič Vitkova.

Predčasno cepljenje dojenčkov in otrok

Prvo cepljenje proti ošpicam je sicer pri enem letu, drugo pred začetkom šole. "Imeli smo primer dojenčka, ki je bil v stiku z obolelim, zato smo ga cepili pred prvim letom," razlaga Grgič Vitkova. Predčasno cepijo tudi otroke, ki so bili v stiku z obolelim in še niso dobili druge doze cepiva."Teh otrok potem ne bomo cepili pred vstopom v šolo." V primeru, ko je bila v stiku z obolelim nosečnica, ki ni zaščitena s cepivom, ta dobi pasivno zaščito.

Najprej visoka vročina, nato izpuščaj

Med obolelimi ni bil hospitaliziran nihče, čeprav je za ošpice značilno, da je potek bolezni pri odraslih težji kot pri otrocih. Na območjih, kjer so razglašene epidemije, oskrbo v bolnišnici potrebuje okoli dvajset odstotkov obolelih.

Zapleti pri prebolevanju ošpic so sicer redki, gre pa za vnetje srednjega ušesa, pljučnico in vnetje možganskega tkiva. Zaradi zapletov povprečno umre en bolnik na tisoč obolelih.

Varna je 95-odstotna precepljenost

"Tudi tisti, ki so cepljeni, lahko zbolijo. Najprej bodo zboleli tisti, ki so cepljeni, če je teh veliko, bodo zboleli tudi tisti, ki so cepljeni, ker cepivo ni stoodstotno zanesljivo. Možno je tudi, da cepivo s katerim so cepili pred 30-imi leti ni bilo zadostno učinkovito, ter da nekateri, ki so bili cepljeni, za cepivo niso dovzetni," pravi Grgič Vitkova. Študije kažejo, da je cepivo učinkovito 95 odstotno.
" Če ob tem dosežemo 95 odstotno precepljenost, nam to skupaj da 90 odstotno zaščito prebivalstva. To je prag, da virus ošpic ne more krožit. Takoj, ko odstotek precepljenosti pade, je v populaciji več dovzetnih, takoj, ko virus vstopi, ima možnost, da se širi, ker takoj najde ljudi, ki niso zaščiteni," dodaja.

Precepljenost v Sloveniji upada, najnižja v Ljubljani

Precepljenost glede ošpic je v lanskem letu padla pod 95 odstotkov in je 93,9 odstotna. Njaslebše so precepljeni otroci v ljubljanski regiji, 89,3 odstotka, pod 95 odstotki je precepljenost tudi v koprski regiji. "Takoj, ko virus stopi v skupino, ki je slabo precepljena, bodo zboleli vsi, ki niso cepljeni po tem pa še kakšen, ki je cepljen," pravi Grgič Vitkova, ki dodaja, da so zdravniki iz nekaterih ljubljanskih šol poročali o zelo nizki precepljenosti, tudi le 50 odstotni.

Obvezno cepljenje se je v Sloveniji začelo leta 1968. Od leta 1960 so cepili le tiste, za katere so predvidevali, da ošpic še niso preboleli. Za rojene pred letom 1960 predvidevajo, da jih je bolezen prebolela večina.

Komentarjev 6
  • 4krogci 16:42 28.november 2014.

    Dobra stran tega pa je, da jih polovica ni ceplenih in četudi bodo zbolel, nebodo zastrupleni z raznimi cepivi v katerih ni ponavadi nič dobrega!

  • dezurni 15:42 28.november 2014.

    Hvala za opozorilo, napako smo popravili.

  • URIAH HEEP 15:40 28.november 2014.

    Točn tko, pa smo še vsi živi. Samo denar je pomemben in zraven lepo v otroka še živo srebro in aluminij našopat, da bo pol pri 30ih neploden...