Svet
36 ogledov

Oboroženi moški ugrabili sto šolark

Boko Haram Nigerija EPA
Oboroženi moški so iz šole na severu Nigerije odpeljali več kot sto deklic.

Oboroženi napadalci so ponoči iz šole na severu Nigerije ugrabili več kot sto deklic in jih s tovornjaki odpeljali neznano kam. Točno število ugrabljenih deklic ni znano, saj je nekaterim uspelo pobegniti in se vrniti na domove. Po nekaterih podatkih naj bi pripadniki islamistične skupine Boko Haram odpeljali več kot 200 deklet. 

Prebivalci poročajo, da so slišali eksplozije in streljanje. Priča, ki ni želela biti imenovana, je za AFP povedala, da so bili oboroženi moški premočni za vojake, ki so šolo pred končnimi izpiti dodatno varovali. 

"Napadalci so v mesto prišli okoli 21. ure in šli naravnost proti šoli. Tu je prišlo do oboroženega spopada z vojaki, ki so bili nastanjeni v šoli, pri čemer sta dva vojaka umrla," je dejal prebivalec vasi Maina Babagana. Napadalci naj bi požgali tudi 170 hiš.

Uspelo ji je pobegniti

"Trije moški so prišli v našo sobo in nam rekli, naj se ne bojimo. Kasneje smo izvedeli, da so bili napadalci," je dejalo dekle, ki ji je uspelo pobegniti. S preostalimi dekleti so jo strpali na tovornjak, ki pa se je moral med potjo ustaviti zaradi težav vozila pred njimi, kar je skupaj s še 10 ali 15 dekleti izkoristila za pobeg. 

Želijo islamistično državo

Skupina moških naj bi pripadala islamistični skupini Boko Haram, katere člani pogosto napadajo šole. Njihovo ime v tamkajšnjem lokalnem jeziku pomeni 'zahodnjaška izobrazba je prepovedana'. Skupina si prizadeva za samostojno islamsko državo na severu Nigerije. 

Boko Haram je bila ustanovljena leta 2002. Vojaške akcije so začeli leta 2009, da bi ustanovili islamsko državo. Ustanovitelj Mohamed Yusuf je bil istega leta ubit, nasledil pa ga je Abubakar Shekau.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.