Zdravje > Aktualno
219 ogledov

Obrati, ki lahko lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega

Kemis Anže Petkovšek
Podjetja so porazdeljena po vsej Sloveniji, med njimi pa so praktično vsa večja predelovalna in energetska podjetja v državi, pa tudi podjetja za upravljanje nevarnih in nenevarnih odpadkov, kot je Kemis.

V Sloveniji je 210 obratov, ki lahko povzročijo onesnaženje večjega obsega, in 62 obratov s tveganji za nastanek večjih nesreč.

V registru obratov za pridobitev tako imenovanega IED dovoljenj, tistih, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja večjega obsega, je torej 210 podjetij.

Po vsej Sloveniji

Podjejtja so porazdeljena po vsej Sloveniji, med njimi pa so praktično vsa večja predelovalna in energetska podjetja v državi, pa tudi podjetja za upravljanje nevarnih in nenevarnih odpadkov, kot so vrhniški Kemis, kjer je prejšnji teden prišlo do požara z obsežnimi okoljskimi posledicami, Saubermacher, celjski Simbio in ljubljanska Snaga.

Preberite še: Locirali kraj, kjer bi lahko v Kemisu začelo goreti

62 obratov, zaradi katerih lahko pride do večjih nesreč

Na seznamu obratov, kjer obstajajo tveganja za nastanek večjih nesreč , je 62 podjetij, med katerimi se jih velik del prekriva z registrom podjetij, ki potrebujejo IED dovoljenja.

Tudi na tem seznamu je kar nekaj velikih industrijskih in energetskih podjetij, kot so na primer Helios, Cinkarna Celje, Steklarna Rogaška, Steklarna Hrastnik, Krka, Lek, Talum, Acroni, Melamin, TAB Mežica, Petrol, Energetika Ljubljana, Plinarna Maribor, Butan Plin, Istrabenz plini, Termoelektrarni Šoštanj in Brestanica pa tudi recimo Luka Koper, kjer se skladiščijo nevarne snovi.

Uporabljajo organska topila

Obstaja pa tudi evidenca naprav, v katerih se uporabljajo organska topila in jih ureja uredba o mejnih vrednostih emisije hlapnih organskih spojin v zrak. V evidenci je 97 podjetij, pri čemer nekatera potrebujejo potrdilo o vpisu v evidenco, katerega podlaga je izpolnjevanje mejnih vrednosti po omenjeni uredbi, druga potrdilo o vpisu v evidenco na podlagi izpolnjenega načrta zmanjševanja emisij, nekatera pa tudi okoljevarstvena dovoljenja različnih oblik.

Na seznamu so številna znana večja podjetja, kot na primer Adria Mobil, Alpina, Helios, Cinkarna Celje, Elan, Eta Cerkno, Eti Izlake, Frutarom Etol, Gorenje, Hella Saturnus, Iskra in Iskra Mehanizmi, Kolpa, Krka, Lek, MLM, Revoz, Savatech, Swaty Comet in Tam Europe.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, se v IED obratih inšpekcijski nadzor izvaja na eno, dve ali tri leta. Pogostost pregledov je odvisna od ocene tveganja za okolje, ki se opravi ob koncu leta.

V obratih z okoljskimi tveganji redni nadzori

Redni nadzor obratov s tveganji za nastanek večjih nesreč pa se po pojasnilih ministrstva izvaja odvisno od količine skladiščenih nevarnih snovi. V obratih večjega tveganja poteka vsako leto, v obratih manjšega tveganja vsako tretje leto. Na podlagi prijav o izrednih dogodkih se izredni inšpekcijski pregled opravi, takoj ko je mogoče.

Preberite še: Vrhnika: To so pokazale analize zelenjave in krme

Po nesreči sprememba zakonodaje?

Požar na Vrhniki, Kemis | Avtor: K. D. K. D.
Niso pa na ministrstvu za okolje in prostor odgovorili na vprašanja, če nameravajo nadzor zaradi zadnjih dogodkov v Kemisu okrepiti in ali na ministrstvu v luči velike nesreče na Vrhniki razmišljajo o predlogih za spremembo zakonodaje glede podeljevanja okoljevarstvenih dovoljenj, sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in okrepitve nadzora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lavdan 21:10 27.maj 2017.

    Največja bedarija in kriminal pri tem je, da tak obrat locirajo v naseljeno območje.

  • izRODEk 14:58 27.maj 2017.

    Obrat, kjer vsak teden izpustijo največje količine dreka je zagotovo Državni zbor z narodnim izdajalcem Cerarjem na čelu.Če se nesreče že morajo dogajati,... #Buuuum