Slovenija
22 ogledov

Obrazce bi morali izpolniti tudi študentom

slovenija, upravna enota ljubljana, odpiralni cas, obcina, Tobacna 2, Ljubljana, Boštjan Tacol
Izpolnjevanje. Prav vse obrazce bodo morali izpolnjevati uradniki. Opozorila. Sindikat opozarja na povečan obseg dela, CSD pa na čakalne vrste.

"Strinjamo se, da kdo komu kaj pomaga, ne pa, da bo to preširoko. Kot državljan imam možnost in dolžnost ter moram biti funkcionalno toliko pismen, da osnovne obrazce izpolnim sam." Tako Drago Ščernjavič, sekretar sindikata državnih organov pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ocenjuje novo dolžnost uradnikov, ki morajo po novem namesto državljanov izpolniti vse obrazce.

To bo povečan obseg dela

Po spremembi zakona o splošnem upravnem postopku, ki je začela veljati pred dobrim tednom, bodo morale vse uradne osebe namesto stranke izpolniti obrazce in jih stranki le ponuditi v podpis. Obrazce bodo morali namesto strank izpolnjevati na vseh ministrstvih, upravnih enotah (UE), občinah, na davčni, geodetski in carinski upravi ter vsi preostali nosilci javnih pooblastil. Sem spadajo tudi šole, vrtci, univerze, centri za socialno delo (CSD) in drugi. V sindikatu državnih organov bodo vpliv spremembe še proučili, Ščernjavič pa se že sprašuje, ali ima ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), ki je spremembo vpeljalo, denar za dodatno plačilo javnih uslužbencev za povečan obseg dela. Kot opozarja, bi se lahko namreč zgodilo, da bo to zaposlenim jemalo preveč delovnega časa, saj morajo po izpolnitvi obrazcev še izpeljati postopek in izdati ustrezno odločbo. "Bomo še videli, kako bo to šlo," meni Ščernjavič in poudarja: "To je dodatno delo." Strinja pa se, da uslužbenci pomagajo pri izpolnjevanju obrazcev tistim, ki tega ne zmorejo ali ne znajo, kar so po njegovih besedah počeli že do zdaj.

Čakanja bo še več

Uradniki na CSD bodo sicer morali obrazce začeti izpolnjevati šele s 1. januarjem, saj kot pojasnjujejo na MNZ, potrebujejo več časa za prilagoditev. "Seveda bo ta sprememba zakona prinesla več dela in predvsem daljše čakalne vrste," pa že zdaj opozarja Frančiška Premzel, vršilka dolžnosti direktorice na CSD Maribor. Tudi oni so tistim, ki so potrebovali pomoč pri izpolnjevanju obrazcev, pomagali že zdaj, kar pa je podaljšalo čakalne vrste in povzročalo težave pri čakajočih. Tudi zato pričakujejo dodatna pojasnila o novi ureditvi.

Po novem bodo lahko vsi, ki bodo to želeli, uradnikom naročili, kateri obrazec želijo izpolniti, podatke pa bo vnesel uradnik. "To pomeni, da bo po novem stranka lahko vlogo vložila tako, da bo uradni osebi ustno naznanila svojo namero oziroma zahtevo," pojasnjujejo na MNZ. To mora narediti jasno in nedvoumno, voljo pa mora nato le overiti s svojim podpisom.

Na UE Ljubljana do včeraj niso izpolnili nobenega dodatnega obrazca, v Kranju pa zelo malo. Oboji pojasnjujejo, da so že do zdaj nekatere obrazce elektronsko izpolnjevali uradniki. Načelnik UE Kranj Emil Trontelj izpostavlja, da stranke obrazce raje izpolnjujejo same ali jih prinesejo že izpolnjene. Predvidevajo pa, da bodo največ prošenj za izpolnjevanje obrazcev dobili od tujcev oziroma s področja migracij.

Komentarjev 5
  • Pepe007 08:42 17.april 2014.

    Politika lahko na dostopnost državnih postopkov za državljane najbolj vpliva tako, da poenostavi zakonodajo in postopke. Ta rešitev je obupen poskus reševanja na povsem napačnem koncu. Potisneš problem z vrha neposredno v končnim uporabnikom, ki delajo s strankami.

  • francinabalanci 08:00 17.april 2014.

    Še to: očitno vlada res hoče nepismene ovce.

  • francinabalanci 08:00 17.april 2014.

    Očitne stvari naj izpolne software, se strinjam. Nikakor pa naj jih ne izpolnjuje uradnik, saj še za postopek, kjer jim prineseš izpolnjene obrazce, potrebujejo preveč časa! Že tako smo slovenci zelo slabo funkcionalno pismeni, sedaj pa naj nam ne bi ...prikaži več bilo treba niti obrazcev izpolnjevati?