Slovenija
94 ogledov

Obrtniki že obupujejo

Slovenija 15.01.2014 Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ulici 12 Saša Despot
Po novem od tretjine do nekajkrat več dajatev za nepremičnine.

"Klicala je gospa iz Domžal, ki ima mizarsko dejavnost. Do zdaj so za nepremičnine plačevali 2.500 evrov nadomestila, zdaj bodo plačevali 10.000 evrov davka. Rekla je, da ne ve, kaj narediti," je prve odzive obrtnikov in podjetnikov, ki so začeli dobivati obvestila o informativnem izračunu davka ne nepremičnine, strnil Branko Meh, prvi mož Obrtne zbornice Slovenije.

Tudi petkrat, desetkrat več

Največ klicev so do zdaj dobili iz Ljubljane, za zdaj pa ne vedo za nikogar, ki bi plačeval manj davka na nepremičnine, kot je plačeval nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Nekateri podjetniki in obrtniki naj bi po njihovih informacijah plačevali celo od pet do desetkrat več kot doslej. Meh je dodal, da so mislili, da bodo podjetniki v Velenju plačevali manj, vendar se je izkazalo, da bo povišanje dajatve vsaj 30-odstotno. Svoje člane so ob tem opozorili, naj natančno pregledajo vse, kar je zapisano na obvestilu, saj imajo številni v stavbi, v kateri imajo obrt, tudi stanovanja, ki pa bodo obdavčena bistveno manj kot poslovne nepremičnine. "Marsikdo razmišlja, da bi končal dejavnost," je mnenja povzel Meh. Več podjetij sicer na izračune še čaka. Alenka Avberšek z Gospodarske zbornice Slovenije pa je dejala, da bodo glede na to, da imajo podjetja še vedno čas, da vplivajo na končni obračun, "podjetja o konkretnih učinkih vprašali šele čez mesec ali dva".

Komentarjev 51
  • mph 19:05 20.februar 2014.

    Kaj si bral mogoče Janševe Premike ali Okope? :--) Namreč uradni podatki in zgodovina pravijo malo drugače. Upajmo, da pride kmalu njegova nova knjiga Na Dobu. :-))

  • KLOBO 17:53 20.februar 2014.

    Majer ti je mama ! Lol Zatamani , a si bolan na tega Majerja !!

  • Scott 17:24 20.februar 2014.

    Ona še križanke ne zna rešiti, pa misli, da bo rešila državo; hahahaahahaha...