Šport
25 ogledov

Obsedno stanje v New Orleansu: FBI, lovci F-15, ...

Super Bowl superbowl XLVII Baltimore Ravens San Francisco 49ers Reuters
Organizatorji 47. Super Bowla, ki ga bo v noči na ponedeljek gostil New Orleans, ne želijo prav ničesar prepustiti naključju. Pri varovanju največjega športnega dogodka leta bodo med drugim sodelovali služba za državno varnost, FBI, tajna služba, ...

Temu je potrebno prišteti še sedemdeset lokalnih, zveznih in federalnih policijskih enot, ki so pripravile načrt varovanja New Orleansa po zemlji, morju in zraku, da bi se izognili vsakršnim težavam na Super Bowlu XLVII, ki ga bo mesto gostilo prvič po enajstih letih.

V "Big Easyju" se bosta v nedeljo pomerila San Francisco 49ers in Baltimore Ravens. Dogodek bo varovalo 1.200 policistov iz New Orleansa, ki bodo dežurali v izmenah dolgih po 12 ur.

Želijo preprečiti predvsem kraje, pretepe, preprodajo vstopnic in otežiti delovanje deset tisočim prostitutkam, ki bodo v mestu jazza skušale zabavati številne privržence ameriškega nogometa. Vstopnice so se prodajale po ceni med 580 in 875 evrov, na črnem trgu pa dragoceni košček papirja lahko doseže tudi do 2.200 evrov.

Znotraj arene Superdome bo dogodek nadziralo kar 4.000 agentov, akreditiranih pa je 5.000 novinarjev. Zračni prostor nad New Orleansom bodo nadzirali lovci F-15, od četrtka naprej pa se je z letali ali helikopterji dvorani prepovedano približati na manj kot 60 kilometrov.

Dvoboj dveh bratov in dveh neporaženih

V 47. Super Bowlu stavničarji sicer malce več možnosti za zmago dajejo Kalifornijcem. Čeprav bo to prvi finalni obračun, v katerem si bosta nasproti kot trenerja stala brata - John (Baltimore) in Jim Harbaugh (San Francisco) -, pa bo v ospredju spremljevalcev tega športa predvsem Baltimorova trdna obramba, ki ji poveljuje Ray Lewis, ta se po 17 letih poslavlja od NFL, in San Franciscov eksplozivni napad, ki ga od sredine sezone vodi nepredvidljivi podajalec Colin Kaepernick.

"Fantje si želijo, da bi bila tekma na sporedu čim prej. Moramo malce nadzirati naša čustva, varčevati energijo in obenem uživati v vsem skupaj," meni Lewis. Njegov tekmec na drugi strani, prav tako "linebacker" Patrick Willis, ki bo po mnenju ameriških strokovnjakov bil eno ključnih bitk s "tight endom" Dennisom Pitto, pa dodaja: "Noro je! Nikoli nisem bil preveč čustven. Toda zdaj smo v finalu. Mislim, da me vse skupaj ne bo prav zagrabilo do noči pred tekmo. Težko bo spati, toda zaenkrat je vse v redu."

Beyonce | Avtor: Reuters Reuters
Baltimorovi navijači upajo, da bodo na tekmi pretehtale izkušnje njihovega podajalca Joeja Flacca, ki v napadu lahko računa še na lovilce Anquana Boldina, Torreyja Smitha, že omenjenega Pitto, imajo tudi izvrstnega tekača Raya Ricea in druge, ki so na proti proti finalu ugnali nekatere za mnoge precej favorizirane ekipe.

V finalih še neporaženi

Na drugi strani San Francisco resda nima tako izkušenega podajalca, a je Kaepernick po drugi strani precej nepredvidljiv, ob svoji močni roki je njegovo orožje tudi tek. Napad kalifornijske ekipe sicer temelji še na lovilcih Michaelu Crabtreeju, Randyju Mossu, pa "tight endu" Vernonu Davisu, tekaču Franku Goru in drugih.

New Orleans bo Super Bowl gostil prvič po letu 2002 in desetič skupno. Obe ekipi sta v finalnih tekmah NFL še neporaženi. Ravens so leta 2001 v svojem edinem finalu doslej ugnali New York Giants, 49ers pa so petkrat igrali v finalu in prav vsakokrat slavili (1982, 1985, 1989, 1990 in 1995).

V končnici te sezone je Baltimore izločil Indianapolis Colts (24:9), Denver Broncos (38:35 po drugem podaljšku) in New England Patriots (28:13), San Francisco pa je bil boljši od Green Bay Packers (45:31) in Atlanta Falcons (28:24). Nazadnje sta se finalista pomerila novembra 2011, takrat je Baltimore zmagal s 16:6. Ravens so redni del sezone končali z desetimi zmagami in šestimi porazi, San Francisco pa z 11 zmagami, štirimi porazi in precej redko videnim remijem.

Peli bosta Alicia in Beyoncé

Tokrat bo vsak igralec v primeru zmage dobil 64.000 evrov nagrade, poraženci pa bodo odnesli vsak po 30.000 evrov. Denar je sicer vselej močno prisoten na enem najbolj gledanih dogodkov v ZDA in širše, letos cena polminutnega oglasa med televizijskim prenosom znaša kar 2,9 milijona evrov.

Pevske nastope bosta tokrat zaznamovali Alicia Keys, ki bo odpela himno pred začetkom spektakla, in Beyoncé, ki bo zvezda premora med polčasoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.