Slovenija
30 ogledov

Obsojeni morilec s podaljšanim dovoljenjem za bivanje

Dom za upokojence Gornja Radgona Dom za upokojence Gornja Radgona
Obsojeni morilec, ki so mu zaradi zdravstvenih težav prekinili prestajanje kazni na Dobu, ostaja med starostniki doma v Gornji Radgoni. Dovoljenje so podaljšali za pol leta.

Obsojenega morilca, ki je na Dobu prestajal 15-letno zaporno kazen zaradi umora svoje žene, so zaradi zdravstvenih težav, raka na prostati, premestili v dom za starejše občane, kar je nekoliko vznemirilo tamkajšnje stanovalce. "Po objavi v medijih je bil gospod še toliko bolj izpostavljen, pojavljati so se začela vprašanja v smislu danes nekoliko bolj grdo gleda, kaj pa če bo komu kaj naredil," pove strokovna vodja Doma za starejše občane v Gornji Radgoni Jožica Šemnički.

Po izteku poskusnega roka za bivanje v njihovem domu so mu to poskusno bivanje sicer podaljšali, vendar spet za določen čas šestih mesecev. "Gospod ima odstopanja od pričakovanega vedenja v domu, nekaj težav ima s spoštovanjem hišnega reda. Prej je bil pač dolga leta v zaporu, kjer veljajo povsem drugačna pravila," pravi Šemničkijeva. Za druge stanovalce je moteče predvsem njegovo beračenje in nespoštovanje hišnega reda.

"Po šestih mesecih bomo spet ocenili, ali mu še podaljšamo bivanje pri nas. Nenazadnje gre za obsojenega zapornika, ki zaporne kazni še ni odslužil," pove Šemničkijeva. V dom so ga sprejeli zaradi težke bolezni (v zaporu mu niso mogli nuditi potrebne nege), predvsem pa na prigovarjanje varuha za človekove pravice, ker obsojenega morilca z zdravstvenimi težavami ni hotel sprejeti nihče drug v tej državi.

O težavi o nameščanju zapornikov

Težava z dotičnim obsojencem, ki boleha za neozdravljivo boleznijo, ni osamljen primer slovenskih zaporov. "Nega v sistemu slovenskih zaporov ni urejena in primorani smo vsak primer reševati posamezno. Za zdaj se poslužujemo zasilnih rešitev, kot smo jo sprejeli v primeru dotičnega obsojenega morilca," je za Žurnal24.si povedal v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Težave nastanejo tudi zaradi tega, ker obsojencev, predvsem za težje delikte, praviloma nihče ne želi v svoji sredini, sploh pa ne medtem, ko še ne odslužijo svoje kazni. "O tem bomo konec tedna govorili na srečanju Aktiva socialnih delavcev pri skupnosti socialnih zavodov," pravi Jožica Šemnički iz doma v Gornji Radgoni. Zadovoljna je, da bodo imeli glede tega strokovno razpravo, saj da jih po objavi v medijih, da so v svoji sredini sprejeli obsojenca "gledajo, na način, kot da so storili nekaj hudo narobe".

Glede nameščanja zapornikov med ali po prestani zaporni kazni v domovih za starejše zaradi njihovega zdravstvenega stanja naj bi na srečanju sprejeli tudi skupno stališče.

Komentarjev 2
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:00 27.november 2014.

    Ni samo v tem domu morilec,tut na Jesenicah v domu za ostarele živi en podoben model,samo,da je ta svojo sestro umoril,in kaj potem,tut taki morjo žvet?

  • miho 12:53 27.november 2014.

    Bolje bi bilo, da bi v zaporu uredili oddelek, kjer bi skrbeli za hudo bolne in ostarele. Tako ne bi vznemirjali stanovalcev in osebja v domovih starejših občanov. To je moje mnenje.