Zdravje > Aktualno
29 ogledov

Obstajajo tri vrste neumnosti, najhujša je …

Gospod Bean večje škode ni povzročil. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Poleg precenjevanja svojih zmožnosti, obstajata še pomanjkanje nadzora in duševna odsotnost

Če ne želite izpasti neumno, se ne precenjujete, svetujejo strokovnjaki z Eotvos Lorand University iz Budimpešte. V reviji Intelligence so objavili novo raziskavo o neumnem obnašanju.

Neumno obnašanje, ki ga včasih počnejo tudi inteligentni ljudje, so razvrstili v tri različne vrste. Prvo neumno obnašanje, ki so ga zabeležili, je precenjevanje svojih lastnih sposobnosti. Drugo je, ko nam manjka samokontrole, tretje neumno obnašanje so poimenovali “duševna odsotnost” in pomeni pomanjkanje zavedanja o tem, kar počnemo.

Pijani za volan 

Najhujše od vseh neumnih obnašanj je po njihovem mnenju prav precenjevanje samega sebe. Strokovnjaki so analizirali 180 zgodb, ki so jih našli v različnih medijih. Te zgodbe so posredovali 150-im udeležencem raziskave, ki so morali oceniti, kako neumno so se ljudje v zgodbah obnašali.

Sodelujoči so se v 90-ih odstotkih strinjali, katere zgodbe so se jim zdele neumne. Največkrat so se jim zdele neumne prav zgodbe, kjer so akterji precenjevali svoje zmožnosti in naredili kakšno neumnost, kot je denimo vožnja pod vplivom alkohola ali drugih substanc. Na drugo mesto so postavili neumnost pri pomanjkanju nadzora, ko na primer ostanemo doma in ne gremo ven na svež zrak ali družbo, da bi igrali video igrice. Na tretje mesto so postavili duševno odsotnost, ko nečemu ne posvečamo pozornosti in živimo v nevednosti.   

Komentarjev 1
  • arhivsko 19:28 24.november 2015.

    4. mesto: Pomanjkanje samokontrole - odpreš Žurnal, čeprav že vnaprej veš ...