Slovenija
13 ogledov

"Obtoževanj si ne moremo privoščiti"

Borut Pahor Saša Despot
Ostati gospodar svoje usode ni samo vprašanje časti, temveč najprej eksistencialno vprašanje, je ob dnevu osvoboditve Vrhnike dejal predsednik Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil proslave ob dnevu osvoboditve Vrhnike izpod nacističnega okupatorja. V slavnostnem nagovoru je spomnil na zgodovinske dogodke v tem kraju ob koncu druge svetovne vojne.

Kot je dejal, je slovenski narod za zmago nad okupatorjem plačal visok krvni in materialni davek, pa vendar zmogel. "Uprl se je načrtom izničenja, uprl se je poskusom razčlovečenja človeške družbe, zatiranju posameznika, narodnosti, celih narodov in držav. Pokončno je sprejel boj za narodovo preživetje, z vero vase, v moč boja za svobodo, za kruh in za pravico," je povedal Pahor.

Politična razklanost je lahko usodna

Razdeljenost slovenske politike je predsednik preslikal tudi v današnje politične okoliščine. Opomnil je zlasti na "usodnost politične razklanosti v odločilnih trenutkih narodovega življenja" in izrazil zaskrbljenost zaradi neuspešnega poskusa parlamentarnih strank, da poenotijo svoja stališča glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo in jo spremenijo v tistem delu, ki zadeva področje referenduma.

"Kot ena lastovka še ne prinese pomladi, tudi en neuspeh še ne pomeni poraza," je povedal Pahor. Vendar pa je poudaril, da "je to, kar se dogaja, slabo" in da se je treba glede teh dveh vprašanj poenotiti čim prej.

"Slovenija se iz krize lahko reši sama"

Predsednik iz svojih izkušenj sklepa, da vsesplošno prerekanje o krivdi za neuspehe politično ozračje zastruplja. Vendar pa si zdaj prerekanja in obtoževanja po njegovih besedah "ne moremo več privoščiti". Slovenija se mora izkazati s sicer dostikrat nepopularnimi in nehvaležnimi odločitvami, med katerimi je Pahor izpostavil prav omenjeni spremembi ustave. Parlamentarne stranke je zato pozval k iskanju skupnih rešitev.

Ostati "gospodar svoje usode" po besedah predsednika namreč ni samo vprašanje časti, temveč najprej elementarno eksistencialno vprašanje, še posebej za mlado in majhno nacijo, ki je šele pred kratkim postala suverena država. "Moramo se boriti, da taka tudi ostane," je dejal predsednik.

Pahor sicer ocenjuje, da se Slovenija iz krize lahko reši sama, čeprav "se vse bolj in bolj upravičeno zdi, da bomo na koncu uspeli skozi šivankino uho". A dokler ta možnost obstaja, je naša moralna in politična dolžnost, da poskušamo uspeti, je sklenil Pahor.

Komentarjev 3
  • privat 09:25 19.maj 2013.

    otoževanj si nemoremo privoščiti...mali ljudje so že počili zaradi Vašega nedela..posledično tudi bogovi počijo. Treba je povečati število praznikov ,iger ,zabav,poboljšati tv vsebino...pobarvati okolico..."da ne bo obtoževanj"..ne pa spet nič narediti in pričakovati oazo miru?? Kje vi živite

  • franke 21:01 06.maj 2013.

    BLUZATOR NA KUBIK.

  • dragec 19:50 06.maj 2013.

    Največji bluzator