Slovenija
173 ogledov

Obtožnica zoper Tuša in Simoniča zaradi podkupovanja

Slovenske novice: Začetek sojenja nekdaj najbogatejšemu Slovencu - Mirko Tuš Aleš Beno
Zoper nekdaj najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša je bila po neuradnih informacijah dnevnika Večer vložena obtožnica zaradi podkupovanja Tomaža Simoniča, bivšega direktorja Apeka.

Državno tožilstvo naj bi zoper Mirka Tuša, direktorja Tuš Holdinga, in Tomaža Simoniča, bivšega direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek), vložilo obtožnico na ljubljansko okrajno sodišče. Po informacijah Večera je obtožnica povezana s hišnimi preiskavami leta 2011, ko so kriminalisti preiskali več poslovnih subjektov, med drugimi sedež Apeka in v prostore Tušmobila. Kriminalisti so takrat zoper Tuša in Simoniča sprožili predkazenski postopek zaradi suma korupcije.

Brezplačno dodeljevanje frekvenc, za katere so drugi plačali visoke vsote

V predkazenskem postopku so kriminalisti ugotovili, da je takrat uradna oseba Simonič zlorabil svoj položaj in Tušmobilu brezplačno dodelil frekvence v frekvenčnem pasu 1800 MHz, nato pa še koncesijo za frekvenco za UMTS, čemur so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence plačali visoke vsote. Za brezplačno dodeljevanje pa naj bi Simonič od Tuša prejel podkupnino v višini 80.000 evrov.

Tušmobil je brezplačne frekvence pridobil malo po tem, ko je v času vlade Janeza Janše umaknil tožbo proti nekdanji sekretarki na ministrstvu za gospodarstvo Andrijani Starini Kosem. Po informacijah Večera je Mobitel za podelitev UMTS-frekvenc Apeku plačal okoli 105 milijonov evrov.

Podkupnina: stanovanje v Piranu in več mobilnih telefonov

Na Apeku so se proti očitkom borili, češ da je bil Tušmobil edini, ki se je prijavil na razpis za frekvence UMTS, pozimi leta 2008 in so mu zato frekvence podarili. Neuradno pa je v zameno za koncesijo Simonič od Tuša prejel stanovanje v Piranu in več mobilnih telefonov. Simoniča so z mesta direktorja Apeka razrešili novembra leta 2009 na predlog takratnega ministra Gregorja Golobiča, kot razlog pa so navedli kršenje določb zakona in predpisov povezanih z brezplačno podelitvijo frekvenc za mobilno telefonijo UMTS družbi Tušmobil, a je Simonič s pravnimi sredstvi uspel ostati na mestu direktorja do maja leta 2010.

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje jemanja podkupnine predvideva zaporno kazen do osem let, za kaznivo dejanje dajanja podkupnine pa do pet let. Za zlorabo uradnega položaja pa Simoniču grozi do osem let zapora.

Komentarjev 2