Slovenija
31 ogledov

Obupani delavci Kristala TG stavkajo

103 delavci čakajo na razjasnitev usode podjetja. Odločitev o stečaju Kristala znana 24. aprila.

Potem ko delavci selniškega Kristala TG niso dobili izplačane marčevske plače, 80 odstotkov februarske in devet mesecev prispevkov, so se odločili izvesti opozorilno dveurno stavko na sedežu podjetja v Selnici. 

"Delavci so v slabem položaju, nimajo več za preživetje, položnice, hrano, nimajo za nič," razlaga Alenka Hirš, predsednica sindikata v podjetju Kristal TG.

Trenutno je zaposlenih le še 90 delavcev, saj 25 delavcem zaposlitve niso podaljšali. Zahtevajo, naj jim vodstvo podjetja razjasni, kako naprej. Njihove stavkovne zahteve so bile jasne, "poplačilo 80 odstotkov februarske plače, celotne marčevske in za 9 mesecev prispevkov", dodaja Hirševa.

Raje bi v stečaj

Kristal TG je sicer že nekaj časa v prisilni poravnavi. Stečajni upravitelj podjetja je na sodišče že večkrat vložil predlog za stečaj, ki pa se še vedno ni zgodil. O stečaju naj bi sodišče odločalo 24. aprila. "Mi bi raje videli, da gre podjetje v stečaj, vendar pa bi v vsakem primeru radi imeli tudi delovna mesta. Želeli bi, da podjetje ne bi bilo več v negativnem stanju in da bi redno izplačevali plače," še pravi Hirševa. 

Vodstvo podjetja naj bi se z možnostjo stečaja sprijaznilo. Direktor podjetja Eugenio Miklus je zagotovil poplačilo zamujenih obveznosti, ko bo njihov kupec – Kristal Tehnika – poravnal vse obveznosti z zamujenimi plačili, zaradi katerih je Kristal zapadel v težave. 

Vodstvo podjetja naj bi sicer vodilo intenzivne pogovore s potencialnim prevzemnikom naročil pri ključnih kupcih. Pogovori naj bi se končali do konca aprila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.