Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Obvarujte sklepe pred ledom

led padec zima poškodba Shutterstock
Poledeneli pločniki so nevarni, zato stopajte s previdnim korakom.

Nizke zimske temperature pločnike spremenijo v drsališče, ki lahko predstavlja veliko nevarnost za kosti in sklepe. Preden se odpravite peš od doma, preverite, ali znate padce preprečiti in pravilno ukrepati, če kljub temu padete.

Počasi se daleč pride

“Velja previdna hoja v kakovostni obutvi z reliefnim podplatom in ojačanim delom v gležnju, ni se treba niti braniti uporabe pohodnih palic,” svetuje zdravnica Uršula Tišler. Če se vam mudi, se od doma odpravite prej, saj s hitro in neprevidno hojo kličete nesrečo. Hodite s težiščem na sprednji nogi in za ravnotežje razširite roki, da boste podobni pingvinu.

Previdno pri poškodbi

Če padete, se lahko po besedah zdravnice ob razmeroma ohranjeni trdnosti kosti zgodijo le zvini v predelu gležnja, izpahi v sklepih ali zlomi. Poškodovanca je treba najprej povprašati o načinu poškodbe. “Če le nemirno leži in sam pove, da ne čuti udov in da jih ne more premikati, je treba ravnati kot pri zlomu v predelu hrbtenice. Treba jo je čim prej imobilizirati in med čakanjem na prihod reševalcev poškodovanca čim manj premikati,” razlaga Tišlerjeva. Vsaka sumljiva poškodba zahteva pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti.

Več nasvetov o tem, kako ravnati pri padcih na ledu, lahko najdete na spletni strani Pomagamprvi.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.