Svet
10 ogledov

Obveščevalcem ukradli pipe

Poslopje obveščevalne službe BND EPA
Nemški tisk se norčuje iz kraje pip na gradbišču prihodnjega sedeža obveščevalne službe BND v središču Berlina.

Zaradi kraje je prišlo do hude poplave in velike gmotne škode, ki bi lahko šla v milijone.

Škoda v električni napeljavi

Po poročanju najbolj prodajanega nemškega časnika Bild je do kraje v sedemnadstropnem poslopju v izgradnji prišlo zgodaj v torek. A opazili so jo šele popoldne, potem ko se je po nadstropjih razlilo več tisoč litrov vode, kar je med drugim povzročilo škodo na vratih in električni napeljavi.

Strokovnjaki na prizorišču največje naložbe za BND po drugi svetovni vojni so mnenja, da ni šlo za preprosto tatvino, pri tem pa ugibajo, ali je šlo za šalo ali so morda v ozadju politični motivi, navaja nemška tiskovna agencija dpa, ki danes tudi poudarja, da poplava ni dosegla osrednjega varovanega območja v novogradnji.

"Watergate v prihodnji stavbi BND"

Številni nemški mediji pa se danes na račun ukradenih pip predvsem zabavajo. "Watergate v prihodnji stavbi BND", je prispevek o poplavi naslovil berlinski Tagesspiegel, Berliner Zeitung pa se je spraševal: "Koliko pip je izginilo? To je skrivnost!".

Bild je medtem še zapisal, da je do kraje prišlo na najbolj nadziranem gradbišču v Berlinu, drugi dnevniki pa so pojasnjevali, da je bilo gradbišče opremljeno s kamerami, varovali pa so ga tudi varnostniki.

Ukradli so že načrte novogradnje

Tagesspiegel je še spomnil, da so BND že leta 2011 ukradli načrte novogradnje, ki so jo začeli graditi leta 2006, končana pa naj bi bila do konca letošnjega leta.

V novem poslopju v središču nemške prestolnice naj bi delalo okoli 3000 uslužbencev BND, ki imajo trenutno prostore blizu Münchna.

Komentarjev 1
  • dragec 05:59 06.marec 2015.

    To se v Sovi nebi zgodilo,garant