Vizita za živali > Novice
94 ogledov

Obvezno zatiranje ameriškega škržatka

razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi letos opozarja vinogradnike na obvezno zatiranje ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice, ki je ena najbolj nevarnih bolezni trte.

"Prvo škropljenje je treba opraviti, ko trta povsem odcveti in v skladu z napovedjo Javne službe zdravstvenega varstva rastlin, ki objavi napovedi za posamezna območja v Sloveniji," pravijo.  

Trte tako v nekaj letih propadejo 

Bolezen zlata trsna rumenica, ki jo povzroča karantenska fitoplazma Grapevine flavescence dorée, se v vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka, ki s sesanjem na okuženih trtah prenese fitoplazmo na zdrave trte. V nekaj letih je lahko okužen celoten vinograd, zaradi česar so pridelki nižji in slabše kakovosti, trte pa lahko v nekaj letih propadejo.

"Zato je zatiranje ameriškega škržatka s fitofarmacevtskimi sredstvi poleg odstranjevanja okuženih trt ključni ukrep za preprečevanje izbruhov in širjenja te nevarne bolezni," opozarjajo.

Podatki za vinogradnike 

Podatki o razmejenem območju, fitofarmacevtskih sredstvih, številu potrebnih škropljenjih ter okvirnih rokih škropljenja so objavljeni na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_rastlin/rastlinski_skodljivi_organizmi/

Natančnejše roke škropljenja za posamezna območja v Sloveniji napove Javna služba zdravstvenega varstva rastlin na Kmetijsko gozdarskih zavodih Nova Gorica, Novo Mesto in Maribor ter na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije in na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Napovedi  so objavljene na spletni strani Agrometeorološkega portala Slovenije http://agromet.mkgp.gov.si/pp/.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.