Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Obljubljajo, da bomo masaker podoživeli

Breivik
1/6
Reuters
V Oslu se danes začenja sojenje norveškemu desničarskemu skrajnežu Andersu Behringu Breiviku, ki je 22. julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi. Umore priznava, a pravi, da jih je storil v samoobrambi.

Anders Breivik je danes v močno zastraženem spremstvu z nasmehom na obrazu prispel na sodišče v Oslo. Na sodišče je vstopil z desničarskim pozdravom in povedal, da avtoritete norveškega sodišča ne priznava, poroča Reuters. "Mandat so vam dodelile politične stranke, ki podpirajo multikulturalizem," je pojasnil.

Sodnik je opazko sicer slišal, a je Breivikov odvetnik takoj pripomnil, da ne gre za uradno izjavo. Breivik medtem, ko je tožilka brala imena žrtev in vzroke za vseh 77 smrti, ni kazal nobenih čustev, le nepremično je gledal v mizo predse, še poroča BBC.

Na vprašanje sodnika, ali je nezaposlen, pa je Breivik odgovoril: "Sem pisatelj in delam iz zapora." Breivik je tudi nekdanji prodajalec prek telefona, delal je tudi kot svetovalec kupcem. Prav tako je prodajal lažne diplome. Zaslužek naj bi mu omogočil, da se je odselil od doma.

Sicer pa njegovega pričanja, zaradi občutljivosti teme, ne bodo v celoti predvajali po televiziji.

Do zdaj so njegovi odvetniki povedali, da je bil obseden z igranjem ene od računalniških igric (War of Warcraft). Breivik pa je danes vseeno pokazal čustva. Zajokal je. A ne zaradi obžalovanja, temveč po tem, ko so v sodni dvorani predvajali njegov 12-minutni posnetek na Youtubu.

Prišteven ali neprišteven?

V središču procesa bo predvidoma sicer vprašanje, ali je Breivik psihično moten ali hladnokrven morilec. V zadnjih tednih se je glede njegovega duševnega zdravja pojavilo več nasprotujočih si psihiatričnih poročil, sam Breivik pa želi, da se mu sodi kot prištevnemu.

Tožilstvo je Breivika formalno obtožilo terorizma in načrtovanega umora, za sojenje pa je predvidenih deset tednov. Kot prvi bo na njem že danes nastopil prav Breivik, ki bo imel za pričanje čas do 23. aprila. Sodba je predvidena še pred prvo obletnico napadov.

Kot je pred dnevi povedal eden od Breivikovih odvetnikov Geir Lippestad, namerava napadalec pred sodiščem izraziti obžalovanje, da med napadi julija lani "ni šel še dlje". Med sojenjem bo sicer predstavil svoje ideološke motive.

Tožilstvo medtem še ni sporočilo, ali bodo za Breivika zahtevali zaporno kazen ali odhod v psihiatrično bolnišnico. Obtožen je terorističnega dejanja, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora.

Komentarjev 5
  • Kunaver 18:18 16.april 2012.

    Link do Breivokega filmčka je tukaj:http://slo-kronika.si/svet/breivik-na-sodiscu-jokal-in-izjavil-da-ne-prizna-norveskega-sodisca-video/

  • smoljo 17:09 16.april 2012.

    za vasakega mrtvega po 21 let.torej 21x 77,to je 1617 let zapora.

  • 1111 16:27 16.april 2012.

    ...za take je kazen, dat medvedom, da ga raztržejo...